Majstor za paradajz otkriva kako “bere” profit

0
1031
Agrosaveti - paradajz 05
Foto: Vertigo produkcija

Tihomir Bojanić iz Čalme već godinama drži prvo mesto u Sremu po proizvodnji paradajza. Ovaj iskusni povrtar i majstor za paradajz će prema prinosu od prošlog leta i ove godine biti u samom vrhu. On je na jednom hektaru ubrao preko 70 tona ukusnog i slatkog paradajza sa visokim procentom briksa.

Spyrale Adama 1120x1080

Osim što proizvede kvalitetan paradajz, Tihomit Bojanić je tata mata i za kuvani paradajz, koji je izuzetno ukusan i cenovno pristupačan, i kao takav veoma tražen. Naš sagovornik kaže da ne može da postigne da proizvede dovoljno flaširanog paradajza, jer se javlja veliki broj domaćica koji već godinama kupuju čuveni kuvani paradajz iz Čalme.

U Čalmi i okolnim selima nekada se paradajz gajio na preko 300 hektara. Vremenske prilike u ovom kraju su Bogom dane za ukusan i sladak paradajz, jer ima dosta sunčanih intervala. Danas je Tihomir Bojanić redak primer dobrog povrtara koji ima računicu i zaradu i koji nikada nije došao u iskušenje da svoj paradajz zaore, već svake godine dobija nagradu od opštine Sremska Mitrovica, za najboljeg povrtara u ovom kraju.

LIBRETO 1120x180

Novina u proizvodnji Tihomira Bojanića je sušeni paradajz, koji se izvozi na strana tržišta i donosi dobar profit, a koga će biti prerađeno čak 150 vagona.

PROČITAJTE I...  Povrtarstvo na hidroponiji: Prinos 55kg paradajza po jednom kvadratu!

Osnova za dobar rod je bezvirusan i kvalitetan rasad koji Tihomir već godinama nabavlja u kompaniji “Grow Rasad” iz obližnjeg Iriga. Prema rečima našeg sagovornika, dobar rod nije puka slučajnost, splet srećnih okolnosti i dobrih vremenskih prilika, nego pametnog i unapred planiranog ulaganja u samom startu. Nas je zanimalo šta se najviše isplati i ko bolje prolazi, onaj ko proizvodi svež paradajz, onaj ko flašira ili suši? Tihomir nam je otkrio tajnu i rekao da tržište, a naročito restorani, posednjih godina veoma traže sušeni paradajz i da u njemu leži i dobra zarada.

Sagovornik: Tihomir Bojanić, selo Čalma

Prethodni tekstNaredne godine nova pravila za proizvođače mleka
Sledeći tekstKako se gaji ARTIČOKA – Višegodišnje lekovito povrće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime