„NEDELJA BESA“ nemačkih poljoprivrednika: Ko će prvi popustiti?

0
43
traktor
Foto: Pixabay

Nemački poljoprivrednici su izašli na ulice širom zemlje, jer su se pobunili protiv ukidanja poljoprivrednih subvencija. Prema zvaničnim podacima vlasti, u protestima širom zemlje učestvovalo je ukupno oko 100.000 traktora i drugih vozila. Broj učesnika se procenjuje na oko 130.000.

Spyrale Adama 1120x1080

Prvi dan skupa je ocenjen kao najveći u posleratnoj istoriji, dok je drugog dana protesta bilo nešto manje traktora na ulicama, preneli su mediji. Drugog dana „nedelje besa“, kako je nazvan protest poljoprivrednika u Nemačkoj, na ulice je izveo veliki broj građana koji blokiraju saobraćajnice i na taj način dižu glas protiv ukidanja poljoprivrednih subvencija za dizel.

Šta traže poljoprivrednici, šta im nudi Vlada?

Poljoprivrednici štrajkuju protiv plana Vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta nakon što je sud doneo odluku da je vladin budžet za 2024. godinu nezakonit. To je bio jedan od povoda za pokretanje protesta poljoprivrednika kojima su se priključili kamiondžije i železničari, zbog visokih putarina i niskih plata.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Ukinute su subvencije za nabavku dizela i uveden porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, srazmerno snazi motora i potrošnji goriva.

PROČITAJTE I...  Ako se ne isplate subvencije do kraja žetve, ratari izlaze traktorima na ulice

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu, što svedoči i izjava potparola: „U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova. Vlada je ta koja na kraju mora da donese odluku i sprovodi promene koje ne mogu uvek da se dopadnu svima“, rekao je na konferenciji za medije.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorio je na moguću infiltraciju ekstremista na protestima poljoprivrednika koji se održavaju širom zemlje.

Izvor: Euroactiv, Telegraf

Prethodni tekstZnačaj organske materija za organsku proizvodnju
Sledeći tekstModerno kozarstvo u Srbiji i NAJEFIKASNIJE farme

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime