Značaj organske materija za organsku proizvodnju

0
78
kompost
Foto: Pixabay

Jedan od osnovnih ciljeva organske proizvodnje je povećanje organske materije u zemljištu. Zašto je to toliko važno možete pročitati u narednih redovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Zemljište je tačka dodira između živog i neživog, jer na njemu sve nastaje i u njemu sve nestaje. Ono je funkcionalno samo ako ima dovoljnu količinu organske materije. Humus omogućava živim bićima da žive u zemljištu, a samo uz njihovu pomoć može da se odvija normalno kruženje materije i ishrana biljaka preko korena.

Koristi od organske materije u zemljištu su mnogobrojne, a neke od nji su:

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

1. izvor azota, fosfora i drugih hranljivih materija biljkama;
2. povećanje dostupnosti vode biljkama u uslovima suše i njeno zadržavanje u slučaju viška i poplava;
3. poboljšanje strukture zemljišta i smanjenje ugroženosti zemljišta od erozije i gubitaka;
4. očuvanje biodiverziteta i ekoloških usluga zemljišta;
i još mnogo toga…

Organska materija je nosilac plodnosti zemljišta

Organska materija ima izrazito povoljan uticaj na strukturu zemljišta, protok i zadržavanje vode, dostupnost hranljivih materija i drugo. Međutim, usled loših praksi intezivne biljne proizvodnje javio se stalni trend gubitka organske materije i ovaj trend nije zaobišao ni našu zemlju. Sve je manje poljoprivrednih proizvođača koji mogu da kažu da imaju više od 3% humusa u svojim njivama.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Primena organskih đubriva je gotovo potpuno potisnuta primenom mineralnih (veštačkih) đubriva, a  usled smanjenja stočnog fonda i dostupnosti stajnjaka. Međutim, organska materija se gubi i usled erozije, neadekvatne obrade zemljišta, odnošenja i spaljivanja žetvenih ostataka i drugih faktora.

PROČITAJTE I...  Značaj organske materije u zemljištu i kako je obnoviti

Prema naučnim istraživanjima, gubitak organske materije iz zemljišta se vezuje za intenzivnu konvencionalnu poljoprivredu, dok se u organskoj poljoprivredi gotovo uvek beleži povećanje organske materije.

Dodatna vrednost organske materije u organskoj poljoprivredi je u tome što ona predstavlja glavni izvor hraniva za biljke, a time se automatski smanjuje unos drugih vrsta materijala i energije (inputa) u sistem proizvodnje. Sve ovo doprinosi održivosti korišćenja prirodnih resursa, a naročito je važno što se ne upotrebljavaju azotna mineralna đubriva, koja su poseban problem u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Čovek može u velikoj meri da popravi kvalitet zemljišta meliorativnim merama, o kojima će biti reč u nekim od narednih članaka.

Izvor: Uredjenje zemljista u orgamnskoj proizvodnji, Jordana (Ralev) Ninkov

Prethodni tekstU toku akcija spasavanja krava i konja sa Krčedinske ade
Sledeći tekst„NEDELJA BESA“ nemačkih poljoprivrednika: Ko će prvi popustiti?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime