Nedovoljna transparentnost lokalnih subvencija

0
55
novac subvencije podsticaji
Foto: Pixabay

Mladi poljoprivrednici Srbije (MPS) skrenuli su pažnju na nedovoljnu transparetnost lokalnih konkursa za podsticajna sredstva, zbog čega postoji nedovoljna informisanost poljoprivrednika o mogućnostima konkurisanja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Projekat ”Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje“ sproveden je u okviru programa podrške ”Aktivni građani – bolje društvo“, a fokus je na poljoprivrednoj politici opština Rekovac i Despotovac, koje imaju definisane  programe subvencija za poljoprivredne proizvođače, a za koje se sredstva izdvajaju iz opštinskih budžeta.

Ne postoje jasni kriterijumi

Mladi poljoprivrednici Srbije su aplicirali sa ovim projektom jer su uočili da ne postoje jasni kriterijumi za izbor korisnika subvencija, te se pravo na podsticaje stiče prema redosledu pristiglih prijava. Zbog toga vlada opšte nepoverenje u subvencije od strane poljoprivrednika, a preko 30 odsto ispitanika, u istraživanju koje je MPS sproveo, veruje da se subvencije dobijaju „preko veze“.

Adama Sultan 1120x180

Pored navedenog, programi se prepisuju iz godine u godinu, umesto da se sprovede istraživanje o strukturi poljoprivrednih gazdinstava i potrebama poljoprivrednika.

Neophodna analiza potreba poljoprivrednika

Stručni tim MPS-a je kroz projekat napravio analizu potreba poljoprivrednika i potencijal korisnika podsticajnih sredstava, a zatim su predstavili predstavnicima lokalnih veća za poljoprivredu za koje su mere poljoprivredni proizvođači najviše zainteresovani.

Aneri Galenika 1120x185px

Sačinjeni su dokumenti ”Preporuke za unapređenje sistema planiranja lokalnih mera i informisanosti u sektoru agrara“ za obe opštine. U Rekovcu je nakon dostavljenih preporuka proširena lista mera u Programu poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, u skladu sa vršenom analizom potreba poljoprivrednika kroz projekat, dok Despotovac i nakon dostavljenih preporuka i predloga, nije promenio pređašnje stanje, već je isti pravilnik usvojen i za 2022.

PROČITAJTE I...  U 2022. budžet za podsticaje za organsku proizvodnju veći nego ikad

MPS nastavlja aktivnosti u korist poljoprivrednika

MPS nastavlja sa primenom ovog modela zagovaranja u korist poljoprivrednika i kroz novi projekat ”Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“ sprovešće analizu na nivou novih šest gradova i opština i učiniti transparentnim programe mera svih gradova i opština kroz izradu jedinstvene web platforme ”Baza lokalnih javnih poziva u poljoprivredi“.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni tekstRobot AgAR sa juga Srbije: Ore po svim terenima, sadi, navodnjava i bere
Sledeći tekstCikorija: Poznata je kao zamena za kafu, a lekovita od korena do cveta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime