Cikorija: Poznata je kao zamena za kafu, a lekovita od korena do cveta

0
8250
cikorija cvet
Foto: Pixabay

Cikorija je samonikla jestiva i lekovita biljka, a uglavnom nam je poznata kao zdrava zamena za kafu. Prvi zapisi o njenoj lekovitosti potiču iz spisa nastalih u Egiptu 1550. godine pre nove ere. Cikorija može i da se gaji u bašti ili na polju.

Spyrale Adama 1120x1080

Cikorija ili vodopija je dvogodišnja korovska biljka, koja se može naći gotovo svuda: raste na livadama, proplancima, travnatim površinama, uz puteve, na obodima šume…  Stablo je uspravno, čvrsto, sa naizmenično postavljenim sitnim listovima visine metar do metar i po. U gornjem delu je stablo razgranato, a listovi su krupniji, duguljasti i perasto urezani. Cvetovi su plave boje. Koren je vretenast, čvrst, spolja taman, iznutra gotovo beo, dužine oko 20 cm i debljine oko 10 cm.

Cikorija je jestiva i lekovita biljka. Nadzemni deo biljke se koristi i u svežem obliku. U ishrani se koriste cvet i listovi, tako što se mešaju sa drugim povrćem. Koristi se i za salate, variva, čorbe. Sušen, pržen, samleven koren upotrebljava se kao zamena za kafu. Pre više decenija imali smo običaj da od cikorije pravimo napitak, sličan beloj kafi, koji se zvao cigura.

LIBRETO 1120x180

Lekovita svojstva cikorije

U cikoriji se nalazi specifični glikozid koji se naziva i intibin. Intibin je salužan za njen gorak i opor ukus kojim se cikorija odlikuje.Cikorija se najčešće  koristi za stomačne probleme, kod nadimanja, usporenog varenja, za eleminaciju gasova. Ima povoljno dejstvo na jetru  i slezinu. Najnovija istraživanja pokazala su da ekstrakti vodopije imaju zaštitno dejstvo na ćelije jetrinog tkiva izloženog delovanju toksičnih materija.

PROČITAJTE I...  Maslačak stiže u rano proleće, a ovo su njegova lekovita svojstva

Koren je bogat inulinom, polisaharidom i kao takav se preporučuje dijabetičarima. Takođe, reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Cikorija sadrži dosta antioksidanata, vitamina A, C i E, kao i vitamine B5 i K i  zato se koristi kao podrška narušenom imunitetu. Od minerala najviše sadrži kalijuma, pa se primenjuje u situacijama kada se preterano gube elektroliti (dijareja i povraćanje).

S ozbirom da koren cikorije pospešuje lučenje žuči, ne savetuje se ljudima koji imaju problem sa kamenom u žuči.

Uzgoj cikorije

Cikorija ne traži posebne uslove. Ne traži ni previše bogatu zemlju. Bitno je da je rastresita i slabo kisele reakcije ili neutralna. Traži dosta sunca, minimum 6 sati dnevno i posečan nivo vlage.

cikorija
Foto: Pixabay

Optimalna temperatura za klijanje semena je oko 20°C, a minimalna 8°C. Seje se u prvoj polovini aprila na dubinu 1-2 cm, sa međurednim razmakom od 45-50 cm, a đubri se stajnjakom prilikom dubokog jesenjeg oranja ili u letnjem oranju. Proređuje se i prihranjuje u fazi 2 – 3 para listova. Zemlju treba održavati vlažnom.

Cikorija se vadi krajem septembra, početkom oktobra. Obično se cvet, list i grančice cikorije suše, seckaju i koriste kao čaj. Zbog toga treba razlikovati čaj od korena cikorije i čaj od nadzemnog dela biljke. Najbolje je da se suši na prirodnim temepraturama nikako na direktnom suncu. Koriste se zasenčena mesta gde postoji dovoljan protok vazduha.

PROČITAJTE I...  Za uspešan uzgoj MIROĐIJE primenite ove savete

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Izvori: Garden path, Moć bilja

Prethodni tekstNedovoljna transparentnost lokalnih subvencija
Sledeći tekstBorovnica u saksiji: Kako smanjiti troškove, a da prinos i prirast ostanu isti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime