Robot AgAR sa juga Srbije: Ore po svim terenima, sadi, navodnjava i bere

0
444
robot agar
Foto: Robot AgAR / Coming – Computer Engineering

Robot AgAR je čedo kompanije Coming – Computer Engineering i stručnjaka sa Mašinskog fakulteta u Nišu. AgAR je sposoban da obavlja skoro sve poslove u poljoprivredi: od oranja, preko sadnje, navodnjavanja, pa sve do branja.

Adama Sultan 1120x180

Nakon što su napravili robota Šepard – za čuvanje ovaca, stručnjaci iz Coming-a su predstavili novi izum – robota AgAR. U pitanju je multifunkcionalni robot koji može da obavlja različite poslove, čak i na strmim terenima.

Reč je o platformi koja će moći da se prilagodi različitim potrebama. AgAR će moći da ore, navodnjavanja, prska zaštitu, sadi, bere nisko voće pri zemlji (kao što su jagode), ali i plodove koji su visoko. Za samo par sekundi njegova „ruka“ će moći da se podesi, tako da dohvati dva metra u visinu.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

„Trenutno na tržištu ima robota koji su specijalizovani za određene poslove. Naš cilj je da razvijemo robotsku platformu koja će omogućiti sistem integratorima da razvijaju nastavke. Bukvalno kao freza koja ima veliki broj nastavaka za različite aktivnosti. Na taj način smanjujemo troškove jer je nabavka jednog robota sa različitim nastavcima znatno jeftinija od nabavke većeg broja specijalizovanih robota. I sama upotreba je jednostavnija, jer korisnik mora da prođe obuku za rad sa samo jednim robotom“, objasnio je Nikola Velčev iz kompanije Coming – Computer Engineering.

PROČITAJTE I...  Srpska pamet i znanje stvorili vazdušni berač borovnice, maline, kupine

Na razvoju robota radi oko 30 stručnjaka iz firme Coming – Computer Engineering i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a projekat finansira Fond za inovacionu delatnost.

BioPlug 728x90px

Sa lakoćom savladava strme terene

Ono što je specifično za ovog robota je promena klirensa (visine robota), što omogućava da platforma robota uvek stoji horizontalno na strmim terenima i da bez problema savladava nagibe do 40 stepeni. Kako Velčev objašnjava, isprobali su ga na terenu i izvukli 345 kilograma uz nagib od 30 stepeni. Razvijeno je automatsko nivelisanje, što znači da robot spušta prednji deo kada naiđe na uspon kako se ne bi prevrnuo tokom nošenja velike težine ili tokom vuče prikolice.

Još uvek se radi na razvoju i usavršavanju, a trenutno se radi na tome da se AgAR olakša i da mu se na taj način poveća nosivost za 30-50 kilograma. Kako za naš portal navodi Velčev, za sada je urađen prototip koji je testiran u kontrolisanim terenskim uslovima. Finalni prototip se očekuje u martu 2023. godine, a izlazak na tržište od septembra 2023.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Battery swap tehnologija i tri moda upravljanja

Još jedna specifičnost koju AgAR nosi sa sobom je velika autonomija i battery swap tehnologija. Kako je Velčev objasnio za naš portal, jedna baterija omogućava rad 7- 11h,
a tri paketa baterija mu omogućavaju da radi neprekidno 24 sata. Kada se baterija istroši – robot se vraća u bazu, za par minuta se stavi druga baterija i on nastavlja sa radom.

PROČITAJTE I...  Robot skupljač izazvao oduševljenje

“Postoje tri moda upravljanja. Ručno, uz pomoć džojstika, preko unapred definisanih tačaka uz pomoć RTK GPS-a i IMU-a čime smo postigli preciznost od 1cm i kompletno autonomno upravljanje uz pomoć lidar-a i drugih senzora čime će robot moći sam da pronalazi najkraće putanje i zaobilazi prepreke”, rekao je Velčev.

On je istakao da je plan da za dve ili tri godine, kada dođe do serijske proizvodnje, cenu robota AgAR dovoljno spuste da mogu da ga priušte ne samo velika poljoprivredna gazdinstva, već i mali proizvođači.

Izvori: Nikola Velčev, COMING – Computer Engineering / EU u Srbiji

Prethodni tekstKalemljenje voćaka: Uloga podloge i kalema
Sledeći tekstNedovoljna transparentnost lokalnih subvencija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime