Njive požnjevene u Banatu i dalje se ne zna cena pšenice

0
404
Agrosaveti - Izvoz srpske pšenice 01

Na banatskim njivama je prosečan prinos pšenice oko 4,5 tone po hektaru. Otkupljivači se još uvek ne oglašavaju sa cenom za ovogodišnji rod, a ratari kažu da ni 40 dinara po kilogramu nije dovoljno.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Porodica Vereš iz okoline Zrenjanina je završila žetvu pšenice na 140 hektara. Oni imaju svoje silose, gde su smestili pšenicu i sada čekaju da vide koja će biti cena, da mogu da naprave računicu.

Kako navodi Ištvan Vereš za Danas, ne zna ni kako bi napravio kalkulaciju. Da li da je pravi u odnosu na ono što su u ovogodišnju proizvodnju uložili ili u odnosu na ono što ih čeka naredne godine. A, ko zna šta nas čeka dogodine? Sve je poskupelo, najavljuje se poskupljenje gasa i struje. Koliko će uopšte koštati naredna setva, pita se Ištvan.

ExelGrow Adama 1120x180

Dejan Vickov, poljoprivredni proizvođač iz Čente je ove godine posejao pšenicu na 6 hektara, a prosečan prinos je bio oko 5 tona po hektaru. On kaže da niko od mlinara još nije izašao sa cenom, a da je sve ispod 40 dinara za njih čist gubitak. Dejan se ostvrnu i na to što Robne rezerve kupuju 131.000 tona pšenice po 40 dinara, navodeći da to ništa ne znači, da su u pitanju zanemarljive količine. Kako kaže, jedina srećna okolnost je što imaju skladište od zadruge, pa su im bar troškovi skladištenja minimalni.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje bolesti, štetočina i korova u usevima pšenice i ječma

Podsetimo, prošle nedelje na Produktnoj berzi trgovalo se pšenicom po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Izvor: Danas / N. Jakovljev

Prethodni tekstJUL u povrtnjaku: Šta saditi i sejati od povrća
Sledeći tekstSveži i sušeni LISTOVI SMOKVE kao prirodan lek

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime