Završena setva pšenice: Troškovi veći za preko 50 odsto nego lane

0
281
Agrosaveti---setva---psenica---Juzni-Banat---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U Srbiji je završena setva pšenice, a posejana je na oko 650.000 hektara. Setva je ove godine bila skuplja za oko 50 odsto u proseku (negde manje, negde više), a za toliko je bilo skuplje i seme, dok je NPK đubrivo poskupelo i za 140 posto.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema rečima Sunčice Savović direktorke Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica Žita Srbije, proizvođači su pšenicu prošle godine prodavali po ceni oko 23 dinara za kilogram sa PDV-om, dok se sada pšenica prodaje po 32-34 din/kg. Prema njenom mišljenju, ovo je uticalo i da se poveća setvena površina ove godine.

Međutim, iako je visoka cena bila motivacija da se ista zaseje na nekoliko hektara više, sama setva je bila dosta skuplja, a neizvesno je da li će i koliko dugo visoka cena pšenice da se održi kada stigne za žetvu.

Adama Sultan 1120x180

Kako navodi Jovica Jakšić predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, ove godine je sve bilo skuplje: seme, gorivo, đubrivo, rezervni delovi i sve što su proizvođači zaradili – jesenas su potrošili. Ostaje da vidimo i da se nadamo da cena pšenice neće padati i da će bar neka zarada da pretekne ovogodišnje troškove.

PROČITAJTE I...  Novo u ponudi: Duplex pro – vrhunska zaštita pšenice i šećerne repe od prouzrokovača bolesti

Ove godine, veliki problem je i nestašica mineralnog đubriva, tačnije azotnog. Oko 30 odsto poljoprivrednika nije ga ni koristilo, a još veći procenat nije koristio adekvatnu količinu za jesenju setvu, jer nisu mogli da ga nađu na tržištu ili nisu mogli da ga plate.

galenika psenica LG 1120x185px

Ukoliko država ne reši problem nestašice azotnih đubriva za prolećnu prihranu pšenice, prinosi, prema rečima poljoprivrednika, mogu biti prepolovljeni.

Izvor: Ekapija

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstNekontrolisano prskanje voćnjaka najveći problem za pčele
Sledeći tekstImate plastenik? Ove radove obavezno sprovedite tokom jeseni i zime

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime