Pad otkupnih cena kukuruza i pšenice donosi sve teže dane za ratare

0
6357
kukuruz psenica
Foto: Pixabay

Kada se uporedi prošlodišnja cena pšenice koja je u decembru iznosila 40 dinara za kilogram i aktuelna cena od 23 dinara, jasno je da su svi poljoprivrednici koji se bave ratarstvom u velikom problemu, naročito oni sa manjim posedima.

Adama Sultan 1120x180

Velike fluktuacije cena žitarica i nestabilnost na inostranom tržištu u potpunosti se odražavaju i na domaće tržište. Kako navodi Damir Radulović, direktor jednog poljoprivrednog preduzeća, „velike količine pšenice iz uvoza, prvenstveno Ukrajne, obaraju cene domaće pšenice“.

Usled ovakvih kretanja na tržištu, kikindski poljoprivrednici su svojim žitaricima tokom prošle godine trgovali u formi kompenzacije menjajući ih za seme i drugi repromaterijal.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Prema rečima Milana Dragoljevića, poljoprivrednika iz Novih Kozaraca, ratare čekaju teški dani. „Ako se nastavi dalji pad otkupnih cena žitarica, neminovno je zatvaranje proizvodnje jer predviđanja govore da će suncokret biti oko 30 dinara a pšenica 18 dinara, dok je đubrivo istovremeno 100 evra tako da tu nikakve računice nema“, navodi on.

Dok se nadaju zaustavljanju daljeg sunovrata cena žitarica, poljoprivrenici skreću pažnju na nepisano pravilo prema kojem niska cena azotnog đubriva u proleće znači ujedno i jeftinije ratarske proizvode.

BioPlug 728x90px

Da u vezi sa proizvodnjom žitarica postoje brojni problemi ukazuje Damir Radulović, navodeći da „je prema cenama đubriva od 12000 dinara po kilogramu koliko je iznosilo jesenas, uz cenu pšenice od oko 20 dinara problematičan paritet po kojem je za 100 kilograma mešanog đubriva potrebno čak 600 kilograma pšenice“. On takođe navodi da je“ UREA prvobitno koštala 10000 dinara po kilogramu a da kada je pšenica prihranjena na 75% površina, cena UREA djubriva je drastično pala što je poremetilo dotašnje cene svega“.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Žetva kukuruza u Srednjem Banatu

Uporedo sa turbulencijama na inostranom i domaćem tržištu žitarica, pojedini otkupljivači su poljoprivrednicima ponudili terminske cene od 171 evro plus PDV za pšenicu i 151 evro plus PDV za ječam.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvor: RTV

Prethodni tekstPčelarstvo kao značajan činilac za visok rod useva i voća
Sledeći tekstMalčiranje voćaka: Prirodna zaštita od korova i ishrana voćnjaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime