Počeo benzinski turizam: Ušteda 20-30 dinara po litru

0
502
gorivo
Foto: Pixabay

Mađarska je krajem prošle godine uvela ograničenje cene goriva za benzin i dizel zbog velikog skoka cena nafte na svetskom tržištu. To su kao priliku da uštede videli i naši građani.

Agil 1120x180

Na benzinskim stanicama u Mađarskoj koje su najbliže granici sa Srbijom svakodnevno ima naših građana koji pune rezervoare. Naime, mađarska vlada je krajem 2021. ograničila cenu goriva na 480 forinti po litru benzina i dizela (po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara), piše Kamatica.

Subvencionisana cena goriva je drastično povećala potrošnju istog u Mađarskoj i izazvalo gužve na pumpama, pa je Mađarska vlada uvela zabranu točenja za domaće kamione veće od 7 tona, a za inostrane veće od 3,5 tone, navodi RTS.

BioPlug 728x90px

Kako navodi generalni direktor mađarskog „MOL“-a Žolt Hernadi, nije problem u benziskom turizmu u pograničnoj zoni, već u teretnjacima i autobusima koji na običnim stanicama toče hiljade litara goriva.

Na velikim pumpama može da se natoči do 100 litara goriva po jednom rezervoaru automobila, navodi RTS. Gorivo u Mađarskoj, osim toga što je cena ograničena, ima povoljniju cenu za potrošače iz Srbije i zbog toga što je vrednost forinte u poslednjih nekoliko dana na nižem nivou.

Orius 1120x1080

Ipak, na manjim pumpama je drugačija situacija. Kako kaže prodavac na privatnoj benziskoj stanici Reske u Mađarskoj, trenutna situacija je da dizel toče 10 litara po autu, a benzin 10-20 litara. Ograničenje su uveli zbog otežanog snadbevanja.

PROČITAJTE I...  Vučić najavio točenje goriva za gazdinstva i na kanistere

Ova cena važi do 15. maja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvor: Kamatica 

Prethodni tekstNedeljni pregled: Evidentiran rast cena prasadi i tovnih svinja
Sledeći tekstPrvi tretman u ozimim žitima: Preporuka za kompletnu zaštitu od korova, bolesti i štetočina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime