Nedeljni pregled: Evidentiran rast cena prasadi i tovnih svinja

0
1330
Agrosaveti - Farma svinja Cantavir 02

U nedelji za nama reporteri STIPS-a evidentirali su rast otkupne cene teladi i pad cene tovne junadi u klanicama na području Šapca. Takođe, zabeležen je rast cena prasad i tovnih svinja, a skuplja su bila jagnjad i jarad u odnosu na prethodni period.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Klaničari sa područja Šapca i okoline po višim su otkupnim cenama otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma jer je dominirao iznos od 590 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma pošto je dominirao iznos od 320 din/kg.

Telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, priplodne junice i krave za klanje SM rase bili su skuplji na stočnoj pijaci u Kraljevu u sedmici za nama. Za telad je trebalo izdvojiti 595 din/kg, a krave za klanje 250 din/kg, dok je dominantna cena priplodnih junica iznosila oko 202.000 dinara po grlu. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu došlo je do rasta cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu na prvu sedmicu marta. Najčešće su se mogli pazariti po ceni od 330 din/ kg.

Magnetic 1120x185px

Rast otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje zabeležen je u klanicama na području Moravičkog regiona. Dominantna cena junadi i bikova iznosila je 280 din/kg, a kod krava za klanje dominirao je iznos od 170 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM i HF rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša u odnosu na predhodni period u klanicama na području Beograda. Dominantna cena grla SM rase dostigla je iznos od 330 din/kg dok je kod grla HF rase dominirao iznos od 310 din/kg. Klaničari sa područja Južnobanatskog regiona po višim su cenama vršili otkup tovnu junad, telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 280 din/kg protekle nedelje. U klanicama na području Jablaničkog regiona vršen je otkup tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 320 din/kg i krava za klanje po ceni od 200 din/kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Prema izveštaju reportera STIPS iz Novog Sada na pijaci žive stoke u ovom gradu došlo je do rasta prodajnih cena obe kategorije prasadi i obe kategorije tovnih svinja tokom druge nedelje marta. Cena prasadi varirala je od 250 do 260 din/kg, dok su se tovne svinje mogle pazariti po ceni od 160 do 170 din/kg. Obe kategorije tovnih svinja i prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bili su skuplji u odnosu na predhodni period na stočnoj pijaci u Somboru pošto je dominantna cena prasadi iznosila 300 din/ kg, a cena tovnih svinja varirala je od 170 do 180 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene žive stoke i stočne hrane tokom marta

Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama na području Šapca i okolnih mesta. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 300 din/kg, a za tovljenike 170 din/kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i priplodne nazimice bili su skuplji tokom protekle nedelje na pijaci žive stoke u Kraljevu. Dominantna cena prasadi iznosila je 280 din/kg, a za nazimice je trebalo izdvojiti 35.700 dinara po grlu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je i u klanicama na području Raškog regiona. U klanicama na području Beograda došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma pošto je dominirao iznos od 170 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Čačku je evidentiran pad obe kategorije prasadi. Prasad telesne mase do 15 kilograma mogla su se pazariti za 270 din/kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilograma za 260 din/kg. Tovne svnije telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su skuplje u odnosu na predhodni period na pijaci žive stoke u Nišu pošto je dominirao iznos od 140 din/ kg. Prasad su bila skuplja u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Vranju pošto su se najčešće mogla pazarit po ceni od 300 din/kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Rast otkupne cene jagnjadi zabeležen je u klanicama na području Šapca i okolnih mesta jer je dominirao iznos od 330 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Novog Sada protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu pošto su se mogla pazariti po ceni od 340 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene tovnih bikova SM rase preko 500 kg u porastu na više otkupnih mesta

Jagnjad su bila skuplja na stočnoj pijaci u Smederevu jer je protekle sedmice dominirao znos od 320 din/kg. Karakteistika druge sedmice marta je rast cena jaradi i jagnjadi na stočnoj pijaci u Somboru. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 350 din/kg, dok je kod jaradi dominirao iznos od 300 din/kg.

Spyrale Adama 1120x1080

Na stočnoj pijaci u Kraljevu bili su skuplji ovnovi za priplod u odnosu na predhodni period. Dominirao je iznos od 29.750 dinara po grlu. Za razliku od njih niža je bila cena jagnjadi jer je dominirao iznos od 400 din/kg. U klanicama na području Nišavskog regiona evidentiran je pad otkupne cene ovaca na dominantnih 140 din/kg. Pad cene jaradi zabeležen je protekle nedelje na pijaci žive stoke u Vranju pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 250 din/kg

Cene žitarica i stočne hrane

U silosima na području Novog Sada zabeležen je rast prodajnih cena, kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i pšenice i pada cene sojinog zrna. Dominantna cena kukuruza iznosila je 35 din/kg, pšenice 36 din/kg, a sojinog zrna 80 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Niša, na gazdinstvima u okolini ovog grada zabeležen je rast cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma. Dominantna cena kukuruza iznosila 37 din/kg, a pšenice 38 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cena jagnjadi u padu u otkupu i u prodaji

Na pijaci u Nišu je dominantna cena pšenice dostigla iznos od čak 40 din/kg. Lucerkino seno u balama i kukuruz, okrunjen prirodno sušen bili su skuplj u nedelji za nama na gazdinstvima u okolini Kikinde pošto se prodaja lucerkinog sena najčešće odvijala po ceni od 28 dinkg, a kukuruza 33 din/kg. U silosima na području ovog grada je evidentiran rast cene kukuruza na 31 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva takođe su kupci po višim cenama mogli da pazare lucerkino seno u balama ( 25 din/ kg), kukuruz, okrunjen prirodno sušen ( 34 din/kg) i pšenica (36 din/kg). Obim ponude bio je prosečan. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su skulji pšenica i kukuruz u odnosu na predhodni period. Na pijaci u ovom gradu pšenica je dostigla cenu od čak 39 din/kg.

Sojina sačma bila je skuplja tokom druge sedmice marta u maloprodajnim objektima na području Požarevca jer je dominirao iznos od 108 din/kg. Karakteristika perioda od 07. do 13. marta je rast cena lucerkiog sena u balama, kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i pšenice na gazdinstvima u okolini Šapca. Za lucerku su kupci trebali da izdvoje 35 din/kg, kukuruz 37 din/kg, a za pšenicu čak 40 din/kg.

Na području Smedereva, došlo je do rasta dominantne cene sojine sačme na 97 din/kg i pada cena lucerkinog sena u balama na 22 din/kg, kukuruza na 30 din/ kg i pšenice na 32 din/kg. Svi poljoprivredni proizvodi koji su dovezeni za prodaju na pijacu u Vranju bili su skuplji u odnosu na predhodni period.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstProizvodnja domaće voćne rakije: Od hobija do ozbiljne porodične destilerije
Sledeći tekstPočeo benzinski turizam: Ušteda 20-30 dinara po litru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime