Poljoprivredne škole: Lekcije za pokretanje svog biznisa

0
103
digitalizacija skola
Foto: Pixabay

Poljoprivredne škole se sve više trude da privuku đake. Na ceni su praksa na školskim imanjima i dualno obrazovanje, učeničke zadruge, kao i sve veća primena novih tehnologija u poljoprivredi.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Iako ih je dugo pratio trend „manje popularnih“, poljoprivredne škole se danas trude više nego ikada da privuku đake. Praksa koja može da se primeni u realnom životu, kao i digitalizacija, a posebno u spoju sa mehanizacijom nešto je što mlađe generacije najviše privlači.

Kao primer, Dragoljub Zlatanović, direktor Poljoprivredno hemijske škole u Obrenovcu naveo je aplikaciju gde može da se vidi temperatura, vlažnost vazduha, kao i udari vetra u sekundi, na osnovu čega može pravovremeno da se reaguje i da se zatvore ili otvore krila na plastenicima.

Kalif i Mistral 1120x180

Uz digitalne izazove za đake poljoprivrednih škola podjednako su važni i oni na koje nailaze na putu od sirovine do gotovog proizvoda.

Velika školska imanja služe za praksu budućih stručnjaka u agraru. Kako kaže Ivan Petreš nastavnik ratarske grupe predmeta, cilj škole je da učenici mogu da nastave primenu stečenih znanja na svom imanju.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Srednje poljoprivredne škole imaju dobre osnove i za razvoj đačkih zadruga koje su idealan model za učenje o preduzetništvu i jedan od načina da se ostvari dodatni prihod.

PROČITAJTE I...  Zadrugarstvo obavezan predmet u poljoprivrednim školama

Izvor: RTS 

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstRaspisan Javni poziv za subvencije za nabavku mašina i opreme u STOČARSTVU
Sledeći tekstZa uspešan uzgoj MIROĐIJE primenite ove savete

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime