Govedarstvo iz ugla mladog poljoprivrednika: Tov teladi, bikova i farma krava

0
372

Marko Jančić iz okoline Loznice bavi se govedarstvom, a na svojoj farmi uzgaja 23 tovljenika i 6 krava. Godišnje utovi do 10 teladi, a pored toga, uslužno se bavi i obrađivanjem zemlje. Tov traje nešto više od godinu dana, a od prodaje grla se kreće u novu setvenu sezonu. Naš sagovornik kaže da je ove godine mnogo bolja otkupna cena i da ima računice u stočarskoj proizvodnji.

Spyrale Adama 1120x1080

Korona je ostavila pečat i na stočarstvo, pa je prošle godine došlo do zastoja u isporuci klanicama, na sreću sada se situacija popravlja i vraća na pređašnji nivo.

Sve sam finansira

Zbog poskupljenja repromaterijala i cene soje koja je skočila krave se pretežno hrane kombinacijom silaže, senaže, senom i kukuruzom, uz nešto manje učešće premiksa. Štalski prosek na ovoj farmi iznosi oko 22 litre mleka dnevno, a mleko je ekstra kvaliteta. Marko je nedavno kompletno renovirao objekte za držanje 50 bikova, ali zbog neizvesnih kretanja cena na tržištu još se nije odlučio da popuni smeštajne kapacitete objekta, jer kako kaže, matematika je teška, a često prevagne u korist prodaje žitarica. U planu je da se tokom sledeće godine popune objekti. Važno je istaći da ovaj mladi poljoprivrednik sve finansira isključivo iz svojih sredstava.

LIBRETO 1120x180

Radna snaga veliki problem

Naš sagovornik trenutno obrađuje oko 20 hektara zemlje, sa povećanjem stočnog fonda moraće da poveća i obradive površine, pa planira da uzme državnu zemlju u zakup. Problem ovog kraja predstavlja deficit zemlje, koje nema dovoljno za zakup. Subvencije za stočare kasne i po godinu dana, ističe naš sagovornik, što i nije neka novost, ali dobra stvar je ta da opština Loznica deli podsticaje za mlade poljoprivrednike, Marko planira da se prijavi za njih.

PROČITAJTE I...  Uzgoj 92 muzne krave: Prinudno se prave uštede na hrani

Radna snaga predstavlja veliki problem u lozničkom kraju, tačnije nema je, kaže Marko, i dodaje da sve sami rade od setve, žetve, muže i prodaje. Trenutna cena mleka koja iznosi 28 dinara, plus premije, nije dovoljna da se pokriju troškovi proizvodnje. Na sreću, Marka to ne brine , jer on ne zavisi od te cene, za razliku od njegovih komšija koje takođe drže krave. Porodica Jančić već punih 50 godina proizvodi sir i kajmak vrhunskog kvaliteta, a kupce uvek imaju.

Sagovornik: Marko Jančić, selo Jela, Loznica

Prethodni tekstPoljoprivredne škole: Lekcije za pokretanje svog biznisa
Sledeći tekstOtkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime