Poljoprivrednici će imati jeftiniji dizel – evo za koliko i od kada

0
695
traktor
Foto: Vertigo produkcija-U našem ataru

Smanjenje cene dizela za poljoprivrednike očekuje se naredne godine, tačnije od 1. januara 2024. godine.

Adama Sultan 1120x180

Poljoprivrednici će moći da natoče gorivo za svoju mehanizaciju od Nove godine po nižoj ceni od tržišne i to za 50 dinara, jer će akciza biti 14.24 dinara po litri. Uslov da se ostvari ovo pravo je da korisnik dokaže da mu gorivo treba za obradu njiva, objasnio je za Dnevnik generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kako je navedeno u predlogu Zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je objavljen na sajtu Parlamenta, akcize na motorna goriva bi trebalo da se povećaju za 8%.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

„Akciza na dizel gorivo bi od 1. oktobra trebalo da iznosi 64,24 dinara po litru, a od 1. januara 2024. akciza na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe biće 14,24 dinara po litru, što znači da će oni koji kupe dizel gorivo od 2024. godine i ostvare to pravo, moći nakon dokazivanja namene potrošnje da ostvare refakciju, povrat od 50 dinara po litru. Ministarstva poljoprivrede i finansija će do tada definisati uslove i proceduru za koršćenje tog prava“ istakao je Mićović.

PROČITAJTE I...  Gorivo skuplje skoro svaki dan - Najviše ugroženi poljoprivrednici

Jeftiniji dizel je rezultat dogovora predstavnika poljoprivrednih udruženja i Ministarstva poljoprivrede i finansija od pre nekoliko meseci.

BioPlug 728x90px

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstOtkupna cena pšenice: Situacija na tržištu i očekivanja ratara
Sledeći tekstSve što treba da znate o SETVI SPANAĆA u septembru-oktobru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime