Sve što treba da znate o SETVI SPANAĆA u septembru-oktobru

0
692
Agrosaveti---proizvodnja-spanaca---Muzlja---03
Foto: Vertigo produkcija

Septembar-oktobar je period kada se kreće sa poslednjom setvom spanaća u godini. U plastenicima može da se koristi u zimskim mesecima, a na otvorenom je berba na proleće. Kako se pravilno seje, neguje, bere i čuva saznajte u narednim redovima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Spanać je biljka kratke vegetacije, 30-60 dana. Gaji se kao prolećni, letnji i ozimi usev. U našim agroekološkim uslovima spanać se proizvodi od ranog proleća do kasne jeseni. Za setvu spanaća potrebno je vlažno zemljište a u baštenskoj proizvodnji radi bržeg klijanja seme potapamo u vodu dva dana.

Ako se seje u martu-aprilu, berba je u maju-junu.
Ako se seje u julu-avgustu, berba je u septembru-oktobru i
Ukoliko je setva septembar-oktobar, berba je u martu-aprilu (nekad april-maj).

Adama Sultan 1120x180

Spanać se seje u vlažnu zemlju. Na većim površinama setva se obavlja žitnim sejalicama dubinu 3-4 cm a u zavisnosti od krupnoće semena potrebna količina se kreće 15-25 kg/ha. Najčešće rastojanje između redova 20-25 cm.

U ozimoj proizvodnji sve veći broj povrtara spanać gaji na gredicama, koje su širine 60-100 cm i visine 10-15 cm, stim što se seje u 2-4 reda. Valjanje nakon setve je izuzetno koristna mera kojom obezbeđujemo ujednačeno nicanje i uniformnost useva.Spanaća koji je posejan s jeseni u septembru ili oktobru korisno je u proleće povaljati kako bi se sprečilo podlubljivanje.

galenika pylon 1120x85

U baštenskoj proizvodnji spanać sejemo, najčešće, ručno, pa je onda potrebno da obavimo dva proređivanja. Prvo proređivanje biljke ostavljamo na razmak od 5- 6 cm, a drugi put oko 10-12 cm.

PROČITAJTE I...  Setva i uzgoj mladog luka u plasteniku i tajna koju kriju listovi

Spanać će da nikne za 12-15 dana. Prvo je rast usporen, da bi se intezivirao od 30 do60 dana vegetacije. Pošto je ovde reč o jesenjoj setvi, treba znati da spanać prezimljava sa 2-4 lista, da tokom zime miruje i svoj rast nastavlja u proleće, pa se samim tim produžava period vegetacije.

Potrebe spanaća za vodom su velike. Ako ga redovno ne zalivamo listovi uvenu i požute. Prvo zalivanje je posle setve da bi se pospešilo što bolje nicanje, kao i u fazi porasta i formiranja lisne rozete.Međuredno kultiviranje, ako je moguće, treba izvršiti jednom i to do momenta sklapanja redova.

Đubrenje azotom đubrivom treba sprovesti oprezno. Ukupna količina čistog azota ne treba da bude veća od 100 kg /ha. Obično je dovoljna jedna prihrana.

Berba i čuvanje spanaća

Spanać se ubira kada formira lisnu rozetu 6-8 razvijenih listova pa sve do pojave cvetonosnog stabla.

Može se brati ručno, sukcesivno na manjim površinama i u baštama. Na većim površinama košenje se obavlja mehanizovano sa samoutovarnim kosačicama.

PROČITAJTE I...  KISELO ZEMLJIŠTE: Koje POVRĆE je najbolje posaditi?

Listove spanaća nakon berbe treba što pre utrošiti, a možemo ih čuvati dopet dana.
Ukoliko se čuva na temperaturi 0-5 0C i relativnoj vlažnosti 90-95 % spanać može da održi svežinu 8-10 nedelja.

Dodatni savet

Ostatke kuvanog spanaća nikako ne treba ostavljati u frižideru, nego treba baciti. Naime, nitrati u njemu se fermentacijom u frižideru pretvaraju u nitrite koji su otrovni za naš organizam. Takođe, voda u kojoj je kuvan spanać je bogata nitratima i ne treba je ostavljati za eventualnu dalju upotrebu.

Izvor: PSSS Jagodina

Prethodni tekstZnačaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi
Sledeći tekstStočarstvo pred krahom: Napuštanje postojećeg sistema jedini spas

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime