Sve što treba da znate o SETVI SPANAĆA u septembru-oktobru

0
1771
Agrosaveti---proizvodnja-spanaca---Muzlja---03
Foto: Vertigo produkcija

Septembar-oktobar je period kada se kreće sa poslednjom setvom spanaća u godini. U plastenicima može da se koristi u zimskim mesecima, a na otvorenom je berba na proleće. Kako se pravilno seje, neguje, bere i čuva saznajte u narednim redovima.

Adama Maganic 1120x180

Spanać je biljka kratke vegetacije, 30-60 dana. Gaji se kao prolećni, letnji i ozimi usev. U našim agroekološkim uslovima spanać se proizvodi od ranog proleća do kasne jeseni. Za setvu spanaća potrebno je vlažno zemljište a u baštenskoj proizvodnji radi bržeg klijanja seme potapamo u vodu dva dana.

Ako se seje u martu-aprilu, berba je u maju-junu.
Ako se seje u julu-avgustu, berba je u septembru-oktobru i
Ukoliko je setva septembar-oktobar, berba je u martu-aprilu (nekad april-maj).

MPS baneri II

Spanać se seje u vlažnu zemlju. Na većim površinama setva se obavlja žitnim sejalicama dubinu 3-4 cm a u zavisnosti od krupnoće semena potrebna količina se kreće 15-25 kg/ha. Najčešće rastojanje između redova 20-25 cm.

U ozimoj proizvodnji sve veći broj povrtara spanać gaji na gredicama, koje su širine 60-100 cm i visine 10-15 cm, stim što se seje u 2-4 reda. Valjanje nakon setve je izuzetno koristna mera kojom obezbeđujemo ujednačeno nicanje i uniformnost useva.Spanaća koji je posejan s jeseni u septembru ili oktobru korisno je u proleće povaljati kako bi se sprečilo podlubljivanje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U baštenskoj proizvodnji spanać sejemo, najčešće, ručno, pa je onda potrebno da obavimo dva proređivanja. Prvo proređivanje biljke ostavljamo na razmak od 5- 6 cm, a drugi put oko 10-12 cm.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Spanać će da nikne za 12-15 dana. Prvo je rast usporen, da bi se intezivirao od 30 do60 dana vegetacije. Pošto je ovde reč o jesenjoj setvi, treba znati da spanać prezimljava sa 2-4 lista, da tokom zime miruje i svoj rast nastavlja u proleće, pa se samim tim produžava period vegetacije.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Potrebe spanaća za vodom su velike. Ako ga redovno ne zalivamo listovi uvenu i požute. Prvo zalivanje je posle setve da bi se pospešilo što bolje nicanje, kao i u fazi porasta i formiranja lisne rozete.Međuredno kultiviranje, ako je moguće, treba izvršiti jednom i to do momenta sklapanja redova.

Đubrenje azotom đubrivom treba sprovesti oprezno. Ukupna količina čistog azota ne treba da bude veća od 100 kg /ha. Obično je dovoljna jedna prihrana.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Berba i čuvanje spanaća

Spanać se ubira kada formira lisnu rozetu 6-8 razvijenih listova pa sve do pojave cvetonosnog stabla.

Može se brati ručno, sukcesivno na manjim površinama i u baštama. Na većim površinama košenje se obavlja mehanizovano sa samoutovarnim kosačicama.

Adama Forapro 1120x180

Listove spanaća nakon berbe treba što pre utrošiti, a možemo ih čuvati dopet dana.
Ukoliko se čuva na temperaturi 0-5 0C i relativnoj vlažnosti 90-95 % spanać može da održi svežinu 8-10 nedelja.

PROČITAJTE I...  Tržište za organsko povrće postij

Dodatni savet

Ostatke kuvanog spanaća nikako ne treba ostavljati u frižideru, nego treba baciti. Naime, nitrati u njemu se fermentacijom u frižideru pretvaraju u nitrite koji su otrovni za naš organizam. Takođe, voda u kojoj je kuvan spanać je bogata nitratima i ne treba je ostavljati za eventualnu dalju upotrebu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Izvor: PSSS Jagodina

Prethodni tekstPoljoprivrednici će imati jeftiniji dizel – evo za koliko i od kada
Sledeći tekstBesplatni pregledi dermatologa za poljoprivrednike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime