Poljoprivrednici najavili radikalizaciju protesta ako se zahtevi ne ispune do novembra

0
118
traktor put protest
Ilustracija / Foto: Pixabay

Poljoprivrednici iz Banata i Požarevca održali suprotestnu vožnju u Bavaništu kako bi skrenuli pažnju na neispunjene zahteve. Nisu blokirali saobraćaj, ali su poručili da je ovo samo upozorenje nadležnima, a da će radikalizovati protest ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do novembra.

Adama Maganic 1120x180

„Zahtevi su uređenje tržišta žitaricama, regresirana nafta bez akciza na pumpama, subvencije za 2024. godinu, kao i vodoprovreda koja je trebala da bude regulisana ove godine. Ovo je samo vožnja upozorenja, nećemo bloikirati ništa, stajaćemo poret puta sa strane. Želimo da se čuje naš glas i da se vidi naše veliko nezadovoljstvo“, kažao je Jovanov za N1.

„To je nama hitno potrebno, jer su cene žitarica jako niske. Ne tražimo ništa novo i ne izmišljamo zahteve koji nisu realni“, istakao je Jovanov.

MPS baneri II

Za sada, kažu, u poljoprivrednoj grani zarađuju svi – osim onih koji se primarno bave proizvodnjom.

Blic“ je odgovore na zahteve poljoprivrednika pokušao da dobije od nadležnih institucija. Nezvanično je rečeno da se o zahtevu za isplatu 300 evra po hektaru ne odlučuje u oktobru ove godine, nego u februaru sledeće, i da se istorijski nikad nije dogodilo da je neko licitirao mere 4 ili 5 meseci ranije.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Što se tiče akciza rečeno je da se one u celosti vraćaju, ali da ne mogu biti vraćene na benzinskoj stanici, pošto to nije prihod naftne industrije nego Republike Srbije. Tačnije, novac se vraća na zahtev poljoprivrednog gazdinstva uz dokaz i fiskalni račun.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici na ivici egzistencije: Ovakvi disperiteti nikada u istoriji agrara nisu postojali

Izvori: N1, Agronews

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstUzgoj limuna: Zašto plod ostaje zelen
Sledeći tekstŠargarepa o kojoj se priča i van granica naše zemlje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime