Šargarepa o kojoj se priča i van granica naše zemlje

0
505

Na oko 20-ak kilometara od Novog Sada u selu Begeč, na levoj obali Dunava, prostire se carstvo šargarepe i krompira. Ovim kulturama veoma ozbiljno sa najsavremenijom mehanizacijom bavi se sedam porodica iz ovog mesta. Jedna od čuvenijih je porodica Pavkov. Duže od deceniju i po širila se priča o uzgoju šargarepe, iskustvo i znanje preneti su sa oca na sina, sa manjih na veće površine. Danas je Begeč nadaleko čuven po toj narandžastoj poslastici.

Spyrale Adama 1120x1080

Za odlične rezultate zaslužni inovativni poljoprivrednici

Tridesetdevetogodišnji ratar Đorđe Pavkov upio je znanje od ranijih generacija a volju ima da napreduje. Danas uzgaja šargarepu na oko 50 jutara. Za sledeću godinu planira čak 40 postoviše zemlje pod ovom kulturom

Za izuzetan kvalitet zaslužno je rastresito priobalno zemljište i pogodna klima. Proizvodnja šargarepe nije laka, a begečkom šargarepom snabdeva se dobar deo našeg, ali i tržišta drugih zemalja.

LIBRETO 1120x180

Ovogodišnji kvalitet je više nego zadovoljavajući s obzirom na kiše koje su polile ovaj deo Vojvodine. Prolećne setve nisu dale dobre prinose, bio je manji čak za 40 posto. Voda se zadržavala u zemljištu te su se stvarali anaerobni uslovi koji nisu pogodovali šargarepi. Ova kasnije posađena je dala odlične rezultate.

PROČITAJTE I...  Trips u plasteničkoj proizvodnji?

Za odlične rezultate i prinos pored kvalitetnog zemljišta zaslužni su i inovativni poljoprivrednici ovog mesta. Kako kažu u Begeču se  šargarepa proizvodi kao da je ratarska kultura, a ne povrće.

Mašina za pakovanje šargarepe je kupljena u ovom domaćinstvu, čeka da bude instalirana, u planu je i kupovina linije za pranje, kako bi krug bio potpuno zatvoren. Đorđe kaže da su ovo velike investicije i da su pomoć države i Ipard programa dobrodošli.

Plasman šargarepe siguran

Đorđe Pavkov za plasman ne brine. On je zadovoljan kvalitetom tako da očekuje i dobru cenu. Danas joj je cena oko 60 dinara za kilogram prve klase. Sve je spremno za vađenje, boks palete, viljuškari i sedam velikih hladnjača čekaju dane kada će se ova kultura, o kojoj priča Evropa, izvaditi iz zemlje.

Najranija spominjanja Begečke šargarepe, odnosno tradicije gajenja šargarepe u Begeču potiču iz ranog XX veka. Danas su razmere te proizvodnje tolike – da se samo u Begeču tokom jedne godine proizvodi više šargarepe nego na čitavoj teritoriji neke od  susednih zemalja.

PROČITAJTE I...  Sve što treba da znate o SETVI SPANAĆA u septembru-oktobru

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Đorđe Pavkov – poljoprivrednik iz Begeča

Prethodni tekstPoljoprivrednici najavili radikalizaciju protesta ako se zahtevi ne ispune do novembra
Sledeći tekstPoražavajući bilans: Afrička kuga odnela preko 50.000 svinja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime