Uzgoj limuna: Zašto plod ostaje zelen

0
99
limun
Foto: Pixabay

Među najvećim problemima vezanim za uzgoj limuna je zelen plod koji je već dostigao uobičajenu veličinu za berbu. Ukoliko gajite svoj limun i suočavate se sa ovom pojavom, postoji nekoliko razloga za to.

Agil 1120x180

Limun spada među najpopularnije vrste citrusa za uzgoj. Iako ima brojne prednosti po čovekovo zdravlje, treba imati na umu da ga je njegov značaj po zdravlje, paradoksalno, učinio ujedno i opasnim po zdravlje.

Naime, karakteristično za limun je to da se nakon berbe plod doslovce natapa fungicidom kako bi se sprečila gljivična obolenja tokom perioda skladištenja, transporta i stajanja na policama prodavnica. Takođe, običaj je da se limun premazuje voskom kako bi mu se poboljšao izgled i kako bi zadržao što više tretiranog fungicida. Kada takav plod uzmete u ruke, vaša koža može upiti štetne hemikalije.Zato je veoma korisno, ukoliko imate prostora u bašti ili dvorištu, da posadite svoj limun.

BioPlug 728x90px

Limunu je potrebno devet i više meseci da sazri, te traži od uzgajivača više strpljenja.

PROČITAJTE I...  Uspešno prezimljavanje LIMUNA u saksiji

Starost drveta i njegovo zdravlje

Mlade biljke limuna usmeravaju snagu na razvoj korena te je najveći deo energije raspoređen na koren i lisnu masu. Za biljku starosti do dve godine može predstavljati veliko opterećenje proizvodnja plodova, pogotovu ukoliko biljci nedostaju potrebni nutrijenti. Limun je veliki potrošač hranljivih materija. Potrebno mu je zemljište blago kisele reakcije, sporo otapajuće azotno đubrivo i malč kako bi se podstakao dalji rast.

Orius 1120x1080

Nedostatak toplote i sunčeve svetlosti

Biljka limuna ne sme biti u senci jer to može uticati na njen razvoj i plodonošenje. Dugi periodi oblačnog i hladnog vremena sa malo sunca i toplote mogu odložiti sazrevanje plodova. Mraz može ozbiljno oštetiti biljku. Ako biljka raste u saksiji, za bolje rezultate potrebno ju je premestiti na osunčanije mesto dok u slučaju da limun raste u zemlji, potrebno ga je orezati radi bolje aeracije i prodora svetlosti.

Neredovno navodnjavanje

Kao i svi citrusi i limun traži konstantno vlažno tlo kako bi se osigurao zdrav rast i proizvodnja plodova. Ako je biljka doživela toplotni stres ili je provela duže vreme u sušnim uslovima to može dovesti do zadržavanja zelenih plodova.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vrsta kultivara i broj plodova

Kada će limun sazreti u velikoj meri zavisi i od vrste koja se uzgaja. Manji varijeteti će dozreti pre onih većih. Broj plodova, takođe, igra značajnu ulogu. Ako je biljka velika i preoterećena rodom trebaće joj mnogo više resursa u vidu nutrijenata i vlage nego manjoj i manje rodnoj biljci.

Prethodni tekstDivlji kesten – Jesenji lek iz prirode
Sledeći tekstPoljoprivrednici najavili radikalizaciju protesta ako se zahtevi ne ispune do novembra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime