Zaštita zasada breskve i nektarine u fazi bubrenja i pucanja pupoljaka

0
2307
breskva
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U velikom broju regiona gajenja breskve i nektarine, zasadi se nalaze u fenofazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do početka pojave „zelene tačke“ na terminalnim pupoljcima u zavisnosti od sortimenta, ekspozicije terena i lokaliteta na kom se nalaze zasadi.

U prethodnom periodu je obavljena pravovremena zaštita („plavo tretiranje“) od različitih prouzrokovača bolesti pre najavljenih padavina i nije došlo do ostvarivanja infekcije.

Međutim, sa porastom temperatura dolazi do intenziviranja bubrenja i pucanja lisnih pupoljaka koje je potrebno pravovremeno i adekvano zaštititi. Ovo je i ujedno veoma osetljiva fenofaza razvoja kada može doći do ostvarivanja infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), a padavine u narednom periodu će stvoriti uslove za njen nastanak.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Stručni tim kompanije Galenika-Fitofarmacija preporučuje voćarima da u narednom periodu obiđu svoje zasade kako bi utvrdili u kojoj se fazi razvoja nalaze i pre najavljenih padavina obave tretiranje u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) jednim od sledećih visoko efikasnih fungicida:

Diziram 76 WG u koncentraciji 0,3%
ili
Galileo u koncentraciji 0,0,75-0,1%

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću
Prethodni tekstOstanak MLADIH na SELU i uzgoj VOĆA
Sledeći tekstPrimenite ovo i CVEĆE U VAZI će NEDELJAMA DUŽE da TRAJE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime