Protest poljoprivrednika: Ratari traktorima izlaze na ulice Požarevca

0
213
traktor poljoprivredna mehanizacija
Foto: Pixabay

Udruženje Nezavisne asocijacije poljoprivrednika ”Stig” pozvalo je poljoprivrednike da 25. novembra protesnom vožnjom kroz Požarevac upozore državu na problem nestašice azotnih đubriva, pre svega uree koja je neophodna za prolećnu prihranu pšenice i ostalih žitarica i uljarica.

Adama Maganic 1120x180

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Stig Ivan Vučković rekao je za Betu da žele da na vreme skrenu pažnju Vladi Srbije da reši problem nestašice azotnih đubriva, pre svega uree koja se već u januaru koristi za prihranu pšenice i ostalih žitarica i uljarica, a u ovo vreme se nabavlja.

”Ako država ne obezbedi azotna đubriva ne samo da će prinosi biti ispod 50 odsto nego će se smanjiti i kvalitet pšenice. Neki poljoprivrednici nisu uspeli zbog visoke cene i nestašice da nabave čak ni osnovna đubriva koja se koriste ovih dana u toku setve i ako ne nabave ni za prihranu nemaju šta da očekuju”, rekao je Vučković i dodao da je ovo samo prvi korak, a da će, u slučaju da izostane pomoć države, započeti blokadu puteva.

MPS baneri II

Poljoprivrednik Zlatko Marković iz sela Kličevac kod Požarevca obrađuje 207 hektara zemlje gde seje više vrsta žitarica i uljarica i da mu je samo za mineralno đubrivo po sadašnjim cenama potrebno 70.000 evra.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika: Jedan od zahteva ispunjen

On je za Betu rekao da, iako je urea poskupela trostruko, ne može da se nađe na tržištu, a da 40 odsto poljoprivrednika nije nabavilo ni osnovno đubrivo.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Republička direkcija robnih rezervi je, kako je rekao, ranijih godina više puta u ovakvim nestašicama mineralnog đubriva pomagala puštanjem određenih količina iz rezervi, ali da sada po osnovu informacija koje su neki poljoprivrednici saznali ne planira takvu pomoć, a nije poznato da li je razlog što ga nema ili što nije doneta takva odluka u Vladi Srbije.

Podsećamo u članku Zašto su poskupela mineralna đubriva, da li je ugrožena i prolećna setva upozoravali smo na nestašicu đubriva na tržištu i potencijalni problem sa prihranom i prolećnom setvom, kao i ko je sve od proizvođača smanjio ili potpuno obustavio proizvodnju, a zatim i da Rusija ograničava izvoz azotnih đubriva na 6 meseci, a da je Turska zaustavila isporuke.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Izvor: Beta

Prethodni tekstCene tovnih bikova SM rase preko 500 kg u porastu na više otkupnih mesta
Sledeći tekstPoljoprivrednici odložili protest

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime