Cene tovnih bikova SM rase preko 500 kg u porastu na više otkupnih mesta

0
1396
Agrosaveti - Tov bikova Badovinci 05

U nedelji za nama reporteri STIPS-a zabeležili su rast otkupnih i prodajnih cena tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma na nekoliko otkupnih mesta; Nastavljen je trend rasta cena prasadi i tovnih svinja na pojedinim stočnim pijacama i u klanicama, a evidentiran je rast cena jagnjadi i jaradi u odnosu na prethodni period.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene teladi SM telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 480 din/kg i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 240 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Prema izveštaju repotera STIPS iz Kraljeva, prodajna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase bila je viša u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u ovom gradu. Najčešće su se mogli pazariti za 280 din/ kg. Za telad su kupci trebali da izdvoje 495 din/kg, priplodne krave nešto malo više od 200.000 dinara po grlu, dok je dominantna cena krava za klanje SM rase iznosila 180 din/kg.

Sultan 1120x180

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma evidentiran je u klanicama nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg.

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona po višim su cenama otkupljivali tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 260 din/kg. Tovni bikovi SM rase telesne mase preko 500 kilograma bili su skuplji u odnosu na prethodni period i na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici. Prodaja ove kategorije goveda najčešće se odvijala po ceni od 270 din/kg.

LG 1120x185px

Na stočnoj pijaci u Užicu bila su jeftinija telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, jer je dominirao iznos od 480 din/kg. Za razliku od njih skuplji su bili tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg.

PROČITAJTE I...  Jagnjag skuplja na području Kragujevca, Šapca i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

Cene tovnih svinja i prasadi

Protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u Nišu, jer su se najčešće mogla pazariti za 230 din/kg. U klanicama na području jablaničkog regiona evidentiran je rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 240 din/ kg. Ista kategorija prasadi bila je skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu, jer su se najčešće mogli pazariti za 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cene krmača za klanje na dominantnih 140 din/kg i pad cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 150 din/kg.

Neoram 1120x1080

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (250 din/kg) i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma (150 din/kg). Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je i na stočnoj pijaci u Čačku. Dominirao je iznos od 240 din/kg, a obim ponude bio je dobar.

U klanicama na području moravičkog regiona je protekle sedmice izostao otkup prasadi i ostalih kategorija svinja.

Timac AGRO Tečna đubriva

Obe kategorije prasadi i tovnih svinja bili su skuplji protekle sedmice na pijaci žive stoke u Loznici, pošto se cena prasadi u zavisnosti od kategorije kretala od 230 do 240 din/kg. Za tovne svinje su kupci trebali da izdvoje od 160 do 180 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na drugu sedmicu novembra u klanicama na području Šapca, pošto je dominirao iznos od 175 din/kg.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Klaničari sa područja podunavskog regiona su po višim cenama otkupljivali tovne svinje, pa je dominantna cena grla telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila 170 din/kg, a dominantna cena grla telesne mase preko 120 kilograma iznosila 150 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cena jagnjadi u padu u otkupu i u prodaji

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području šumadijskog regona, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 320 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan. Jarad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Leskovcu, a dominirao je iznos od 230 din/kg. Pored njih mogli su se kupiti još i jagnjad po ceni od 280 din/kg, ovce po ceni od 130 din/kg i koze po ceni od 120 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Loznici došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi u odnosu na drugu sedmicu novembra, jer je dominirao iznos od 280 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline, takođe, je evidentiran rast otkupne cene jagnjadi protekle nedelje na 280 din/kg.

Prodajna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Nišu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 330 din/kg. Obim prodaje bio je vrlo slab. Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodnu sedmicu i na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 250 din/kg. Dominantna cena jagnjadi bila je niža tokom treće sedmice novembra na stočnoj pijaci u Užicu, jer je dominirao iznos od 320 din/kg.

U klanicama na području podunavskog regiona bila je viša otkupna cena jagnjadi. Protekle sedmice dominirao je iznos od 330 din/kg.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja prasadi u Lipničkom šoru

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca protekle su sedmice bili skuplji pšenica i kukuruz upakovani u džakove od 50 kilograma na gazdinstvima u okolini ovog grada. Kukuruz se mogao kupiti po dominantnoj ceni od 28 din/kg, dok je kod pšenice dominirao iznos od 25 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Kikinde evidentiran je rast prodajne cene lucerkinog sena u balama, pošto je protekle nedelje doominirao iznos od 28 din/kg. Glavni razlog je veoma slaba ponuda ovog kabastog stočnog hraniva. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je rast cena suncokretove sačme na dominantnih 63 din/kg uz prosečnu ponudu.

Pšenica, kukuruz i lucerkino seno u balama bili su skuplji u odnosu na prethodni period na pijaci u Loznici. Za kukuruz i pšenicu upakovane u džakove su kupci trebali da izdvoje 32 din/kg, dok je dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila 30 din/kg. Rast lucerkinog sena u balama evidentiran je tokom protekle sedmice na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer je dominirao iznos od 21 din/kg.

Dominantna cena sojine sačme bila je viša u maloprodajnim objektima na području ovog rada, pošto je iznosila 112 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Šapca došlo je do rasta dominantne cene pšenice upakovane u džakove protekle nedelje na 32 din/kg. U silosima na području ovog grada bili su skuplji pšenica i kukuruz u odnosu na prethodni period. Lucerkino seno u balama, pšenica i kukuruz bili su skuplji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Smedereva. Najčešća prodajna cena kukuruza i pšenice iznosila je 32 din/kg, a lucerkinog sena 30 din/kg.

Kukuruz prirodno sušen upakovan u džakove bio je jeftiniji na gazdinstvima u okolini Niša, pošto je dominirao iznos od 27 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstBakterioza i rak-rane KOŠTIČAVIH voćaka: Integralni pristup jedino rešenje
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika: Ratari traktorima izlaze na ulice Požarevca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime