Cene tovnih bikova SM rase preko 500 kg u porastu na više otkupnih mesta

0
1792
Agrosaveti - Tov bikova Badovinci 05

U nedelji za nama reporteri STIPS-a zabeležili su rast otkupnih i prodajnih cena tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma na nekoliko otkupnih mesta; Nastavljen je trend rasta cena prasadi i tovnih svinja na pojedinim stočnim pijacama i u klanicama, a evidentiran je rast cena jagnjadi i jaradi u odnosu na prethodni period.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene teladi SM telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 480 din/kg i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 240 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Prema izveštaju repotera STIPS iz Kraljeva, prodajna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase bila je viša u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u ovom gradu. Najčešće su se mogli pazariti za 280 din/ kg. Za telad su kupci trebali da izdvoje 495 din/kg, priplodne krave nešto malo više od 200.000 dinara po grlu, dok je dominantna cena krava za klanje SM rase iznosila 180 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma evidentiran je u klanicama nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg.

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona po višim su cenama otkupljivali tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 260 din/kg. Tovni bikovi SM rase telesne mase preko 500 kilograma bili su skuplji u odnosu na prethodni period i na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici. Prodaja ove kategorije goveda najčešće se odvijala po ceni od 270 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Na stočnoj pijaci u Užicu bila su jeftinija telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, jer je dominirao iznos od 480 din/kg. Za razliku od njih skuplji su bili tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

Cene tovnih svinja i prasadi

Protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u Nišu, jer su se najčešće mogla pazariti za 230 din/kg. U klanicama na području jablaničkog regiona evidentiran je rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 240 din/ kg. Ista kategorija prasadi bila je skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu, jer su se najčešće mogli pazariti za 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cene krmača za klanje na dominantnih 140 din/kg i pad cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 150 din/kg.

MPS2022 GBaneri

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (250 din/kg) i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma (150 din/kg). Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je i na stočnoj pijaci u Čačku. Dominirao je iznos od 240 din/kg, a obim ponude bio je dobar.

U klanicama na području moravičkog regiona je protekle sedmice izostao otkup prasadi i ostalih kategorija svinja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Obe kategorije prasadi i tovnih svinja bili su skuplji protekle sedmice na pijaci žive stoke u Loznici, pošto se cena prasadi u zavisnosti od kategorije kretala od 230 do 240 din/kg. Za tovne svinje su kupci trebali da izdvoje od 160 do 180 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na drugu sedmicu novembra u klanicama na području Šapca, pošto je dominirao iznos od 175 din/kg.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Klaničari sa područja podunavskog regiona su po višim cenama otkupljivali tovne svinje, pa je dominantna cena grla telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila 170 din/kg, a dominantna cena grla telesne mase preko 120 kilograma iznosila 150 din/kg.

PROČITAJTE I...  Pregled cena žive stoke i stočne hrane tokom juna

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području šumadijskog regona, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 320 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan. Jarad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Leskovcu, a dominirao je iznos od 230 din/kg. Pored njih mogli su se kupiti još i jagnjad po ceni od 280 din/kg, ovce po ceni od 130 din/kg i koze po ceni od 120 din/kg.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Na pijaci žive stoke u Loznici došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi u odnosu na drugu sedmicu novembra, jer je dominirao iznos od 280 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline, takođe, je evidentiran rast otkupne cene jagnjadi protekle nedelje na 280 din/kg.

Prodajna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Nišu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 330 din/kg. Obim prodaje bio je vrlo slab. Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodnu sedmicu i na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 250 din/kg. Dominantna cena jagnjadi bila je niža tokom treće sedmice novembra na stočnoj pijaci u Užicu, jer je dominirao iznos od 320 din/kg.

Adama Zamir 1120x1080

U klanicama na području podunavskog regiona bila je viša otkupna cena jagnjadi. Protekle sedmice dominirao je iznos od 330 din/kg.

PROČITAJTE I...  Predstojeći praznici uticali na rast cene jagnjadi

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca protekle su sedmice bili skuplji pšenica i kukuruz upakovani u džakove od 50 kilograma na gazdinstvima u okolini ovog grada. Kukuruz se mogao kupiti po dominantnoj ceni od 28 din/kg, dok je kod pšenice dominirao iznos od 25 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Kikinde evidentiran je rast prodajne cene lucerkinog sena u balama, pošto je protekle nedelje doominirao iznos od 28 din/kg. Glavni razlog je veoma slaba ponuda ovog kabastog stočnog hraniva. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je rast cena suncokretove sačme na dominantnih 63 din/kg uz prosečnu ponudu.

Pšenica, kukuruz i lucerkino seno u balama bili su skuplji u odnosu na prethodni period na pijaci u Loznici. Za kukuruz i pšenicu upakovane u džakove su kupci trebali da izdvoje 32 din/kg, dok je dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila 30 din/kg. Rast lucerkinog sena u balama evidentiran je tokom protekle sedmice na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer je dominirao iznos od 21 din/kg.

Dominantna cena sojine sačme bila je viša u maloprodajnim objektima na području ovog rada, pošto je iznosila 112 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Šapca došlo je do rasta dominantne cene pšenice upakovane u džakove protekle nedelje na 32 din/kg. U silosima na području ovog grada bili su skuplji pšenica i kukuruz u odnosu na prethodni period. Lucerkino seno u balama, pšenica i kukuruz bili su skuplji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Smedereva. Najčešća prodajna cena kukuruza i pšenice iznosila je 32 din/kg, a lucerkinog sena 30 din/kg.

Kukuruz prirodno sušen upakovan u džakove bio je jeftiniji na gazdinstvima u okolini Niša, pošto je dominirao iznos od 27 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstBakterioza i rak-rane KOŠTIČAVIH voćaka: Integralni pristup jedino rešenje
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika: Ratari traktorima izlaze na ulice Požarevca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime