Protest u Zrenjaninu: Poljoprivrednici u prvim redovima

0
243
kukuru psenica njiva
Foto: Pixabay

Čim počne gradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad prva na udaru predloženog Zakona o eksproprijaciji biće zemlja poljoprivrednika Banata, upozorava se na blokadi puta u Zrenjaninu, u kojoj je učestvovalo i Udruženje poljoprivrednika Banata.

Adama Maganic 1120x180

Nekima od njih njive su se već našle na trasi planirane saobraćajnice i obeležene su za oduzimanje. Drugima će autoput proči kroz plastenike, pored voćnjaka, a nekima i blizu kuća. Sve ovo je navelo banatske ratare da izađu u prvi red na blokadi.

Prema rečima Dragana Kleuta koordinatora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbnije i predsednika Udruženja poljoprivrednika Banata, poljoprivrednici su direktno ugroženi zakonom o eksproprijaciji. On navodi da ovaj zakon ne pruža mogućnost da se sprovede žalbeni postupak, a posebni problem je cena koju država planira da ponudi za zemlju koja će se oduzimati.

MPS baneri II

”Kod Šapca je nuđeno 82 din/m2, što je ispod tržišne cene. Kod nas u Banatu cena hektara je jako visoka, a teško je poverovati da će poljoprivrednicima biti ponuđena adekvatna naknada”, navodi Dragan.

On ističe da i se novim zakonom otvara mogućnost oduzimanja bilo čije zemlje zarad privatnih investicija, odnosno bilo čega što se proglasi državnim interesom. Čak i samo zauzimanje zemlje na neko vreme, na primer, za smeštaj mašina i radnika, može biti pogubno za poljoprivrednike.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Zauzimanje zemlje radi smeštaja radnika i mašina može da bude u trajanju od tri godina, sa rokom produžetka na još tri godine. Za nas ratare to je predugačak period, šest proizvodnih godina je propast u poljoprivredi”, objašnjava Dragan Kleut.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika: Privremena deblokada Novog Sada, čeka se premijerka

Izvor: Danas

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstKalcijum neophodan SALATI u vreme formiranja glavice
Sledeći tekstDržanje Holštajn krava i dnevna količina mleka za isplativost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime