Prvi utisci poljoprivrednika i struke o rodu pšenice

0
524
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Na vojvođanskim poljima žetva pšenice je počela, a prinosi se razlikuju od parcele do parcele, zavisno od sortimenta, agrotehnike i niza faktora. Ratari nisu zadovoljni rodom, a posebno ih muči otkupna cena. 

Agil 1120x180

Ove godine žetva na vojvođanskim poljima je krenula desetak dana kasnije usled klimatskih prilika koje ove godine nisu išle na ruku nijednoj poljoprivrednoj kulturi. U toku je žetva ranih sorti pšenice i na manjim parcelama. Rod je lošiji, mada to ne mora biti pokazatelj opšteg stanja tog useva. Žetva pšenice u Srbiji mogla da počne posle 10. jula, ako je kiša ne odloži.

„Pšenica je ove godine bila prlično loša, tri puta smo je štitili od raznih bolesti, a i u vreme cvetanja su padale kiše što je sprečilo oprašivanje, pa je prinos pod znakom pitanja“, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig i Mlava Draško Živković i za Betu.

BioPlug 728x90px

Kako navodi dr Vladimir Aćin iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo očekuju se manji prinosi za oko 10%, a tačan rezultat će se, naravno, znati kada se žetva završi. Ono što se već sada zna jeste da je hektolitarska masa niža, što znači da je zrno sitnije.

PROČITAJTE I...  Uljana repica, poslednjih godina veoma profitabilna kultura

Blaga zima i proleće sa puno padavina naudilo je pšenici, pa je primena agrotehnike u punom obimu bila presudna da se sačuva usev, kažu iz Instituta. Samo ratari koji nisu štedeli novca za skupa zaštitna sredstva uspeli su da sačuvaju ovogodišnji rod pšenice i mogu očekivati veće prinose. Agronomi procenjuju da će ove godine prinosi biti šaroliki i kretati se od 4 t/ha do 8 t/ha.

Orius 1120x1080

Cena pšenice

Očekivalo se, a sada se i obistinilo da pšenica ovogodišnjeg roda neće prebaciti 20 dinara, bez PDV-a. Otkupljivači su objavili uslove po kojima kupuju novu pšenicu i cene se kreću od 18 do 20 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, objavio je portal Agrosmart.

Živković je rekao da je nekoliko udruženja poljoprivrednika tražilo od države pre dve nedelje da otkupi 300.000 tona pšenice po ceni višoj od tržišne, koja je ispod 32 dinara po kilogramu, kolika je proizvođačka cena. Do sada, kako je naveo, nikakav odgovor nisu dobili.

Zbog pada cena sirovine, logično bi bilo da padne i cena proizvoda od nje, ali iznosi koje kupci izdvajaju u pekarama to ne pokazuju. Jedna slana kifla košta 40 dinara, a za razne hlebove treba platiti od 80 do 110 dinara, izuzev hleba Sava. Kako navodi Kurir, iz Unije pekara Srbije početkom juna obećali su da će i pekari sniziti cene za oko 12 odsto, ali to se još nije dogodilo.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstKako efikasno zaštititi uskladišteno zrno od skladišnih štetočina
Sledeći tekstAktuelne radnje u voćnjacima – zaštita jabuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime