Aktuelne radnje u voćnjacima – zaštita jabuke

0
964
Agrosaveti---Proizvodnja-jabuka-u-Surduku---02

Ovo je izazovna godina kako kažu voćari kada je zaštita jabuke u pitanju. Pratile su je obilne padavine, te su svakodnevno morali biti u pripravnosti. Sada je zaštita još uvek na snazi, kao i intenzivnije navodnjavanje, kaže Tamara Pavlica iz PSS Vrbas.

Neoram-Vertigo-1120x180

“Trenutno je aktuelno piljenje druge generacije larve jabučnog smotavca. Dakle, PIS redovno prati stanje na terenu i daje preporuke kada i sa čim tretirati, te se sada savetuje korišćenje coragena.” – kaže Pavlica.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti - Proizvodnja jabuka u selu Dubona 02

Prihrana kalijumom je sada najvažnija

Naravno, zaštita jabuke treba da se radi u večernjim satima, dodaje naša sagovornica. A to se svakako odnosi i na navodnjavanje. Dakle ili ujutru, ili predveče, jer isparavanja takođe doprinose razvoju bolesti i štetočina u voćnjacima. Takođe se u ovom perodu pažnja mora posvetiti i adekvatnoj prihrani, a to je sada kalijum, ističe naša sagovornica.

Kalif-Mega-1038x172

“Naravno, proizvođači biraju formulacije u skaldu sa stanjem zemljišta u svojim voćnjacima. Što se jabuke tiče sada je najveći akcenat na kalijumu, zbog rasta plodova i formiranju šećera u jabukama.” – ističe Tamara Pavlica iz PSS Vrbas.

PROČITAJTE I...  Stanje ozimih useva u Vrbasu

Agrosaveti - Uzgoj jabuka u selu Zaklopača 03

Dakle, ono što struka savetuje jesu redovni obilasci voćnjaka, praćenje prognozno-izveštajne službe, intenzivno navodnjavanje i prihrana.

Naravno, preporučuje se i redovno košenje trave i održavanje higijene u voćnjacima.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime