Pšenica – isplativost i kalkulacija

0
1054
Agrosaveti---Psenica---Isplativost---kalkulacija---zetveni-dani-03

Pšenica je definitivno slabo isplativa kultura na srpskim njivama, a to pokazuju i poslednje računice. Naime, na manifestaciji „Žetveni dan“, upriličenoj drugog julskog dana u Čurugu, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izneo je procene koliko je prosečnog ratara koštala ovogodišnja pšenica, na bazi prinosa od 5 tona po hektaru.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

‚‚Naša stručna služba je napravila kalkulaciju troškova proizvodnje hlebnog zrna, prema kojima ukupna cifra iznosi 98.980 dinara. Prema tome, otkupna cena pšenice bi trebalo da iznosi 19, 21 dinara samo da se pokriju troškovi, a ako se uračuna akumulacija (minimalna zarada) od 10 odsto, dolazimo do cene od 21,20 dinara. Naša preporuka glasi: ko ne mora da pšenicu odmah prodaje, neka sačeka. Imamo informacije da su silosi prazni, nema prelaznih zaliha, pa bi cena pšenice kasnije tokom godine trebalo da bude viša nego prethodnih sezona.‚‚ – rekao je Jovanov.

Chief-1120x180

Trenutno, cena pšenice je enigma. Poslednja zabeležena trgovina hlebnim zrnom na novosadskoj Produktnoj berzi bila je 17. juna, a pšenica je prometovana u iznosu od 24 dinara po kilogramu, uz klauzulu od minimum 12 odsto proteina. Naravno, ta cena koja je zabeležena pre žetve, uskoro će biti drastično manja, a koliko – pokazaće bliska budućnost.

Agrosaveti---Psenica---Isplativost---kalkulacija---zetveni-dani-02

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Sa druge strane, nekoliko okolnosti poljoprivrednicima ne idu na ruku. Prosečni prinosi biće ispod nivoa iz prethodnih godina. Potom, usevi su puni primesa, zbog obilnih kiša tokom drugog dela vegetacione sezone razvijali su se korovi i kvalitet je slabiji u odnosu na prethodne godine.

‚‚Očekujem prinose od 2,5 do 3 tone po katastarskom jutru. Nažalost, kvalitet neće biti na nivou iz minulih godina, a hektolitar očekujemo između 72 i 78.‚‚ – rekao je direktor Zemljoradničke zadruge u Čurugu Jovan Milin.

Nicogan-1120x180

PROČITAJTE I...  Razmena semenske za merkantilnu pšenicu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime