Organska hrana u restoranima

0
742
Agrosaveti - Proizvodnja organske hrane 01

Poznato je da poljoprivrednicima širom Srbije uglavnom ne predstavlja problem da uzgajaju namirnice organskog porekla. Dok sa plasmanom tj. prodajom po određenoj ceni koja bi omogućila profit već ide teže. Naprosto organsko voće i povrće je skuplje nego ono proizvedeno konvencionalnim metodama. Ipak glavni smisao organske proizvodnje je da organska hrana dospe na trpeze potrošača. A jedan od pionirskih poduhvata u tom pravcu napravio je Aleksandar Samardžija. Vlasnik poznatog ugostiteljskog objekta Salaša 137 koji se nalazi među čenejskim salašima, u blizini Novog Sada. Na trpezama ovog objekta preovlađuje organska hrana.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

„Na Salašu 137 je sve veći broj ljudi koji dolaze. Očekiju da imamo na svom meniju i organsku hranu. Trenutno najveći problem je sa mesom, ali velike količine povrća proizvode komšije u neposrednoj blizini. U saradnji sa našim gostima, koji vole Salaš 137 dogovorili smo se uz pomoć Grada Novog Sada da pokrenemo jednu mini akciju gde bi mi bili spona između organskih proizvođača i potencijalnih klijenata.“ – rekao je Aleksandar Samardžija.

Chief-1120x180

Agrosaveti - Organska šargarepa Vozar 04

Potrošači lepo reaguju na organsku hranu u restoranima

Dobar glas daleko se čuje, pa je jedan broj gostiju na Salašu imao priliku da proba neke od specijaliteta spravljenih od organski proizvedenih namirnica i to u samom centru Novog Sada.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

„Jedan broj ljudi, koji su naši gosti, redovno kupuje organske proizvode na Ribljoj pijaci u Organskoj ulici. Imamo tamo mali lokal. Zove se „Špajiz“ Salaša 137. Kroz priču sa gostima ovde, ali i u prodavnici „Špajiz“ došli smo do ideje da bi to sigurno imalo svoju publiku. Činjenica je da je Novi Sad grad koji ulaže u organsku poljoprivredu. Naišli smo na više nego dobar odjek kod naših lokalnih vlasti, i svi smo zainteresovani da se napravi korak dalje. Da organski proizvođači ponude svoje proizvode nama, ugostiteljima gde bi ih mi pretočili u finalna jela. Mislimo da postoji određen broj klijenata koji će vrlo rado zbog svoje dece i sebe, kada dođu na Salaš 137 uzeti baš to iz ponude.“ – rekao je Radomir Žugić.

Nicogan-1120x180

Sezonska organska hrana – nikad isti meni

Naš sagovornik je objasnio kako funkcioniše ponuda jela od voća i povrća uzgajanim po organskim proincipima, kao i kakvi su planovi kada je u pitanju meni u pomenutom ugostiteljskom objektu.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti - Udruživanje proizvođača organske hrane 01

„Na Salašu 137 nemamo ni jedno jelo koje je svakodnevno. Kako mi kuvamo sezonsku i spremamo određenu hranu, sigurno Vam u određeno doba godine nećemo ponuditi punjenu papriku. Upravo stoga smatram da stalni gosti Salaša 137 i da organski jelovniki bude sezonski i da ne bude 365 dana u godini isti. Bezpredmetno je pričati o tome da treba jesti one proizvode koji sazrevaju u određeno vreme. Tako da će naš organski jelovnik koji pravimo u saradnji sa našim organskim proizvođačima biti podložan promenama.„ – kaže Radomir Žugić.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Donje Zleginje

Poznato je da razvoj turizma sa sobom vuče i razvoj ostalih privrednih grana. U ovom slučaju oranskog povrtarstva i voćarstva, a u budućnosti i stočarstva.

Grad Novi Sad podstiče organsku proizvodnju, pa je realno očekivati i rezultate.

„Moram priznati da je organskim proizvođačima teže nego nama. Kuvanje mladog krompira koji je organski ili nije organski, je za naše kuvare manje više ista recetura. Smatramo da priroda i Grad Novi Sad treba da pomažu organskim proizvođačima. Na nama ugostiteljima je samo da organsku hranu pretočimo u ukusna jela. Kod neke hrane, razlika između organske proizvedene namirnice i ne organske se oseti odmah. Imamo ljudi koji dolaze ovde u goste po paradajz. To je postala biljka toliko genetski modifikovana da velika većina gostiju brzo spoznaju da je paradajz koji jedu pravi, domaći paradajza, ako je pri tome još i organski tim bolje.„ – kaže Radomir Žugić.

Agrosaveti - Prerada i distibucija organskih proizvoda 03

Tu su i cene, tačnije ekonomska računica koja je početak i kraj svake priče.

„Mislim da podrška Grada Novog Sada treba da bude okrenuta organskim proizvođačima. Na nama ugostiteljima je da to dobro upakujemo i na taj način te proizvode ponudimo. Sa maksimalnim trudom, ali da ta cena ne odudara puno od uobičajne cene. Cena organskog jelovnika će korespondirati sa razlikom u ceni sirovina ukoliko nudite organsku ili ne organsku hranu. Međutim mislim da to ne bi trebalo da proizvede neku veliku razliku u ceni koja bi bila neprihvatljiva večini gostiju.“ – napominje Radomir Žugić.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime