Ratari: Otkupna cena pšenice mora biti minimum 50 din/kg

0
922
psenica
Foto: Pixabay

Ratari nisu zadovoljni ponuđenom otkupnom cenom ovogodišnjeg roda pšenice od strane otkupljivača, a održan je i protest poljoprivrednika zbog toga. Njihovi zahtevi su jasni. Traže minimum 50 dinara za kilogram pšenice, saopštila su udruženja Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost Dolovo. Takođe, traže da se povećaju osnovni podsticaji po hektaru.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ratari traže od države da konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod i strateški značajan proizvod. To podrazumeva da ima garantovanu otkupnu količinu i cenu za državne robne rezerve, odnosno 10% roda svake proizvodne godine. Oni sada traže od države da otkupi 200.000 tona pšenice po ceni od 50 dinara po kilogramu.

„Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su imputi porasli od 20 do 300 odsto i time znatno poskupeli proizvodne troškove“, navodi se u saopštenju, a prenosi Beta.

ExelGrow Adama 1120x180

Kako se dalje navodi u saopštenju poljoprivrednika, država je prihvatila pravac evropskih integracija, pa mora da oslobodi tržište i ukine zabranu izvoza žitarica, pogotovo pred žetvu, jer silosi i ambari puni pšenice i kukuruza.

PROČITAJTE I...  Protest ratara: Najavljena blokada saobraćaja zbog otkupne cene pšenice

Takođe, ratari traže da se povećaju osnovni podsticaji, odnosno subvencije po hektaru od 200 EUR.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185
Prethodni tekstReakcije VOĆAKA na NEDOSTATAK VLAGE: Prepoznavanje simptoma
Sledeći tekstDnevnica do 5.000 dinara, manjak sezonskih radnika i dalje veliki problem

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime