Ratari prizivaju sneg i mraz kako bi se zaustavio nagli rast pšenice

0
92
Agrosaveti galenika fitofarmacija psenica 03

Ratari koji su jesenas zasejali pšenicu sa nestrpljenjem očekuju sneg i mraz kako bi se sprečila šteta koja može da nastane zbog naglog bokorenja i rasta pšenice usled visokih temperatura.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Visoke temperature za ovo doba godine su nas sve iznenadile. Ukoliko se ovako nastavi poljoprivrednici koji su jesenas posejali pšenicu, a koja ubrzano napreduje, biće prisiljeni da koriste regulatore rasta, što će dodatno povećati i onako visoke troškove proizvodnje.

Kako navodi Draško Živković iz Malog Crnića u Braničevskom okrugu pšenica je u dobrom stanju. Rano posejana je naglo izrasla, povećava lisnu masu, a slabije razvija koren. Pšenica koja je kasnije zasejana je nižeg rasta i u boljem stanju.

Adama Sultan 1120x180

„Sada je potreban sneg i mraz kako bi se zaustavio njen rast i kasnije poleganje, a posledica toga bi bila slabiji prinos“, kaže Živković za Betu, koji pod pšenicom ima 30 hektara.

Zaštita od štetočina neophodna

Prema rečima predsednika Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovice Jakšića iz Bavaništa u Banatu jesenas su pšenicom zasejane veće površine nego 2021. godine iz straha da će, zbog prošlogodišnje suše, prolećna setva biti rizičnija.

pylon galenika jan 023

„Pšenica, koja je rano zasejana u jesen prošle godine, je u lošijem stanju nego kasnije zasejana i zbog sunčanih dana napali su je insekti, pa su pojedini poljoprivrednici morali već da je zaprašuju“, rekao je Jakšić koji pšenicom zasejao oko 350 hektara. On ne pmati da je skoro pšenica prskana protiv štetočina, ubrzo posle setve.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva: Posao strahovanja i nadanja

Izvor: Ekapija

KWS banner 728x90
Prethodni tekstPoljoprivrednicima još uvek nisu isplaćena sva dugovanja za subvencije
Sledeći tekstListovi crne ribizle – efikasan biljni lek

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime