SPOS izvojevao veliku pobedu u borbi protiv trovanja pčela

0
82
Agrosaveti - Zaštita pcela, prskanje 01

Parnični postupak koji je vođen pred Osnovnim sudom u Vrbasu zbog naknade štete tužiocima – pčelarima na ime uginuća njihovih pčelinjih društava zbog trovanja insekticidima pravnosnažno je pozitivno okončan.

Spyrale Adama 1120x1080

Naime, kako se navodi u saopštenju advokata Saveza pčelarskih organizacija Srbije, presudom Apelacionog suda u Novom Sadu odbijena je žalba tuženog, firme koja je koristila sredstva za zaštitu bilja suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja zbog čega je došlo do totalnog uginuća pčelinjih društava u 372 košnice i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Vrbasu. Presudu Apelacionog suda u Novom Sadu  je objavio SPOS na svom sajtu u 3 dela (ОVDEОVDEОVDE), kako bi je svi zainteresovani pročitali, a kažu da dosta toga može iz nje da se nauči, jer je prepuna naučnih činjenica o korišćenim pesticidima koji su otrovali pčele.

Na ovaj način završen je sudski postupak koji je trajao nekoliko godina, u kome su bili angažovani najeminentniji stručnjaci – profesori, doktori nauka, toksikolozi i sudski veštaci koji su potvrdili navode tužioca pčalara o postojanju uzročno-posledične veze između nedozvoljenog tretiranja zasada pod graškom od strane tuženog i registrovanog uginuća pčelinjih društava.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Najbitnija činjenica, pored toga što će tužioci pčelari naplatiti izveštačene iznose na ime pretrpljene materijalne štete i izgubljene dobiti, je potvrđen način obezbeđivanja dokaza nakon registrovanja trovanja pčela od strane postupajućih sudova.

PROČITAJTE I...  Zaštita povrća protiv bele leptiraste vaši

Od sada je lakše dokazati odgovornost za štetu

S druge strane, imajući u vidu obrazloženje presude Apelacionog suda u Novom Sadu, SPOS obaveštava pčelare da će vođenje svih potencijalnih narednih sudskih postupaka protiv subjekata koji budu nesavesno i suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koristili označena sredstva i dokazivanje njihove odgovornosti za utvrđenu štetu na ime uginuća pčelinjih društava biti umnogome olakšano.

U budućim sudskim postupcima nećemo morati decidno dokazivati postojanje uzročno-posledične veze između svakog registrovanog trovanja pčela i nedozvoljenog korišćenja sredstava za zaštitu bilja što umnogome olakšava stvari i nama advokatima i pčelarima. Time je stvorena nova sudska praksa koja će nam svima mnogo značiti u budućnosti, kažu iz SPOS-a.

Kako se dodaje, navedena presuda Apelacionog suda u Novom Sadu predstavlja jedno od najznačajnijih ”pobeda“ stručnog tima SPOS-a i SPOS-ovih advokatskih kancelarija jer će u budućnosti pčelari na neuporedivo lakši način u sudskim postupcima moći da zaštite njihova prava i interese koji budu povređeni zbog trovanja njihovih pčelinjih društava.

Poziv na predavanje

SPOS poziva sva zainteresovana lokalna udruženja pčelara, članove SPOS-a, da ih kontaktiraju u cilju organizovanja predavanja na temu “Trovanje pčela i obezbeđivanje dokaza za sudski postupak“ od strane SPOS-ovih advokatskih kancelarija i drugih stručnjaka iz navedene oblasti. Pozive slati preko mejla advjankovicnikola@gmail.com.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita BRESKVE i NEKTARINE od vaši i bolesti

Izvor: Agronews / SPOS

Prethodni tekstHigijena i dezinfekcija u PLASTENICIMA
Sledeći tekstSajam studentskog preduzetništva kao dokaz da će mladi ostati na selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime