SPOS izvojevao veliku pobedu u borbi protiv trovanja pčela

0
51
Agrosaveti - Zaštita pcela, prskanje 01

Parnični postupak koji je vođen pred Osnovnim sudom u Vrbasu zbog naknade štete tužiocima – pčelarima na ime uginuća njihovih pčelinjih društava zbog trovanja insekticidima pravnosnažno je pozitivno okončan.

Adama Maganic 1120x180

Naime, kako se navodi u saopštenju advokata Saveza pčelarskih organizacija Srbije, presudom Apelacionog suda u Novom Sadu odbijena je žalba tuženog, firme koja je koristila sredstva za zaštitu bilja suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja zbog čega je došlo do totalnog uginuća pčelinjih društava u 372 košnice i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Vrbasu. Presudu Apelacionog suda u Novom Sadu  je objavio SPOS na svom sajtu u 3 dela (ОVDEОVDEОVDE), kako bi je svi zainteresovani pročitali, a kažu da dosta toga može iz nje da se nauči, jer je prepuna naučnih činjenica o korišćenim pesticidima koji su otrovali pčele.

Na ovaj način završen je sudski postupak koji je trajao nekoliko godina, u kome su bili angažovani najeminentniji stručnjaci – profesori, doktori nauka, toksikolozi i sudski veštaci koji su potvrdili navode tužioca pčalara o postojanju uzročno-posledične veze između nedozvoljenog tretiranja zasada pod graškom od strane tuženog i registrovanog uginuća pčelinjih društava.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Najbitnija činjenica, pored toga što će tužioci pčelari naplatiti izveštačene iznose na ime pretrpljene materijalne štete i izgubljene dobiti, je potvrđen način obezbeđivanja dokaza nakon registrovanja trovanja pčela od strane postupajućih sudova.

PROČITAJTE I...  BeeConnected, šansa za potencijalne pčelare

Od sada je lakše dokazati odgovornost za štetu

S druge strane, imajući u vidu obrazloženje presude Apelacionog suda u Novom Sadu, SPOS obaveštava pčelare da će vođenje svih potencijalnih narednih sudskih postupaka protiv subjekata koji budu nesavesno i suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koristili označena sredstva i dokazivanje njihove odgovornosti za utvrđenu štetu na ime uginuća pčelinjih društava biti umnogome olakšano.

galenika Plavo ulje 1120x180

U budućim sudskim postupcima nećemo morati decidno dokazivati postojanje uzročno-posledične veze između svakog registrovanog trovanja pčela i nedozvoljenog korišćenja sredstava za zaštitu bilja što umnogome olakšava stvari i nama advokatima i pčelarima. Time je stvorena nova sudska praksa koja će nam svima mnogo značiti u budućnosti, kažu iz SPOS-a.

Kako se dodaje, navedena presuda Apelacionog suda u Novom Sadu predstavlja jedno od najznačajnijih ”pobeda“ stručnog tima SPOS-a i SPOS-ovih advokatskih kancelarija jer će u budućnosti pčelari na neuporedivo lakši način u sudskim postupcima moći da zaštite njihova prava i interese koji budu povređeni zbog trovanja njihovih pčelinjih društava.

Adama Forapro 1120x180

Poziv na predavanje

SPOS poziva sva zainteresovana lokalna udruženja pčelara, članove SPOS-a, da ih kontaktiraju u cilju organizovanja predavanja na temu “Trovanje pčela i obezbeđivanje dokaza za sudski postupak“ od strane SPOS-ovih advokatskih kancelarija i drugih stručnjaka iz navedene oblasti. Pozive slati preko mejla advjankovicnikola@gmail.com.

PROČITAJTE I...  Zaštita bilja u 2022. samo uz obuku, a vođenje dnevnika donosi bonus za subvencije

Izvor: Agronews / SPOS

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstHigijena i dezinfekcija u PLASTENICIMA
Sledeći tekstSajam studentskog preduzetništva kao dokaz da će mladi ostati na selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime