Higijena i dezinfekcija u PLASTENICIMA

0
1525
plastenik uzgoj povrca
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Higijenske mere u plasteniku ili stakleniku su veoma važne radi održavanja bezbednosti plasteničke proizvodnje. Mogu se sprovoditi biološke ili hemisjke mere, a savete pruža dipl.inž.zaštite bilja Sanja Popović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Spyrale Adama 1120x1080

Pre nego što se započne novi proizvodni ciklus u plasteniku ili stakleniku neophodno je pripremiti prostor a to podrazumeva sprovođenje mera higijene koje imaju za cilj da smanje rizik od pojave bolesti i štetočina, kao i dezinfekciju prostora i zemljišta.

Preventivne higijenske mere

Kako bi se sprečila pojava bolesti i štetočina neophodno je da se dobro očisti plastenik pre novog ciklusa proizvodnje, da se uklone biljni ostaci, creva za zalivanje i sve što je ostalo nakon završetka proizvodnog ciklusa. Toplom vodom sa dodatkom sode bikarbone treba dobro oprati plastenik. Zatim sledi dezinfkecija prostora i zemljišta.

Dezinfekcija zemljišta u plasteniku

Dezinfekcija zemljišta podrazumeva izlaganje zemljišta dejstvu fizičkih ili hemijskih uticaja koji bi uništili zaostale štetne organizme prethodne proizvodnje. Dezinfekciju zemljišta treba raditi na kraju vegetacije ili u rano proleće pre početka proizvodnog ciklusa.

PROČITAJTE I...  Iz ličnog iskustva: Uzgoj paradajza u plasteniku

Ovim postupkom smanjuje se rizik prisustva štetočina i bolesti, kao i njihove pojave tokom proizvodnje, te smanjenja primene pesticida. Može se izvršiti biološka i hemijska dezinfekcija zemljišta.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Biološka dezinfekcija

Sadnjom biljaka koje na prirodan način dezinfikuju tlo podrazumeva setvu i uzgoj biljaka kao što su kadifica, neven, slačica… kao usevi koji prethode glavnom usevu. To su biljke koje čiste zemlište od nematoda i nekih štetnih gljivica. One luče materije koje odbijaju nematode.

Odlična je tehnika za dezinfekciju u organskoj proizvodnji i u domaćinstvima koji se bave plasteničkom i baštenskom proizvodnjom.

Zaoravanjem slačice oslobađaju se materije koje uništavaju neke fitopatogene gljive i umanjuju sposobnost klijanja semena korova. Ovaj vid dezinfekcije pogodan za otvorenu proizvodnju.

Solarizacija zahteva prazan plastenik u letnjim mesecima. Ovo je ujedno i najbezbedniji i najeftiniji način dezinfekcije za novu setvu u plastenicima.

Koristi se sunčeva energija za zagrevanje tla, a sprovodi se tako što se zemljište prekrije folijom i ostavi tako pokriveno 2-3 meseca. Pre toga se zemlja u usitni i navlaži, tako da vlažnost tla bude preko 60 posto. Visoka temperatura će uništiti štetne organizme u površinskom sloju.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita uljane repice od repičine lisne ose

Ova metoda je veoma efikasna u dezinfekciji peska i zemljišta sa kojim se pune saksije za proizvodnju cveća i pikiranje povrća.

Hemijska dezinfekcija

Hemijska dezinfekcija zemljišta se obavlja primenom insekticida i fungicida za zaštitu od zemljišnih patogena ili fumigacijom.

Kompletna dezinfekcija zemljišta se ostvaruje primenom fumiganata. To su hemijske materije koje pri određenoj temperaturi ulaze u gasovito stanje i svojim parama uništavaju štetne organizme u zemjlištu. Dezinfekcijom zemljišta na ovaj način uništavaju se fitopatogene gljive-prouzrokovači truleži i mnoge druge, zatim, grinje u zemljištu, puževi i njihova jaja, tripsi, nematode i seme korova.

Primena insekticida i fungicida za dezinfekciju zemljišta se obavlja neposredno pre početka proizvodnog ciklusa, dok za primenu fumiganata treba odvojiti vreme, odnosno unapred je planirati.

Kako se sprovodi primena fumiganata

Prvo se radi priprema zemljišta, koje se usitni kao za setvu, a zatim se zalije 60-70 posto vodnog kapaciteta ukoliko je tlo suvo. Granule preparata se ujednačeno rasture po površini, a zatim se freziranjem unose u zemlište. Ponovo se tlo zalije nakon primene preparata, a zatim pokrije folijom.

PROČITAJTE I...  Zaštita VINOVE LOZE od sive truleži i pepelnice

Kako bi se gas oslobodio, zemljište mora da ima minimum temperaturu 8 stepeni na dubii 10-20 cm. U zavisnosti od temperature, tlo ostaje pokriveno od 7 dana do mesec dana. Plastenik mora da je dobro zatvoren i prvih nekoliko dana nikako ne sme da se ulazi unutra.

Nakon isteka vremena, folija se skida, zemlja se frezira i plastenik ostavlja da provetrava 7 dana i više, što zavisi od temperature zemjišta.

Važno upozorenje

Prilikom izbora insekticida i fungicida obavezno se posavetovati sa stručnim licem. Korišćenje fumiganata se radi isključivo uz prisustvo stručnog lica. Obavezno se koristi zaštitna oprema pri korišćenju hemijskim preparata (maske, rukavice, zaštitno odelo). Oslobađanje gasa je brzo i zatvoreni prostor sa primenjenim fumigantom mora da se napusti u roku od 2 sata od primene.

 

Prethodni tekstSavetovanje agronoma i poljoprivrednika na Zlatiboru od 29. januara do 2. februara
Sledeći tekstSPOS izvojevao veliku pobedu u borbi protiv trovanja pčela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime