Šrinkflacija: Obratite pažnju na težinu proizvoda

0
27
korpa kupovina
Foto: Pixabay

Prilikom kupovine proizvoda u prodavnicama najvažnije je, pored cene, obratiti pažnju na veličinu pakovanja, odnosno šta piše na ambalaži, kolika je težina proizvoda.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sve je veća pojava da se gramaža pakovanja ili zapremina proizvoda smanjuje bez menjanja cene, što se zove šrinkflacija proizvoda. Njoj se ne može stati na put kaže predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Srbie (NOPS) Marko Dragić i objašnjava da je direktiva EU od pre 10 godina dala slobodu proizvođačima da legitimno mogu da promene gramažu ili zapreminu proizvoda.

Naravno, ovaj trend ide u korist proizvođačima i trgovcima, a na štetu potrošačima. Verovatno se sećate da se prvo smanjila gramaža čokolade pojedinih proizvođača sa 100 na 80 grama. Međutim, ova pojava u poslednje vreme zahvata sve veći broj proizvoda. Kako Dragić navodi, u svakoj grupi proizvoda ima bar jedan koji je smanjio zapreminu.

Adama Sultan 1120x180

Osnovne namirnice, poput brašna i šećera nemaju izmenjenu težinu, ali zato na policama u prodavnicama može da se nađe majonez od 266 grama, začini u kesicama težine 9g umesto 10g, itd. Zato je preporuka da se pri kupovini, osim na cenu, obavezno obrati pažnja i na zapreminu i gramažu proizvoda.

Izvor: Ekapija

Aneri Galenika 1120x185px
Prethodni tekstPet decenija iskustva u pčelarenju: Od laika do najtraženijeg predavača na kongresima
Sledeći tekstAktuelna zaštita KUPUSA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime