CNN je nedavno sastavio listu najboljih hlebova širom sveta, a srpska proja našla se među njima.
Ovaj specijalitet, koji se tradicionalno kod nas servira kao predjelo, našao se na listi 50 najboljih na planeti.
Iako se svi hlebovi sa kukuruzom kod nas nazivaju ovim imenom, proja je onaj najjednostavniji hleb, napravljen od samo tri sastojka – krupno mlevenog kukuruznog brašna, vode i soli. Ima i mnogo recepata koji su slični proji, poput projare, koja je u stvari proja sa pšeničnim brašnom kojoj su dodati sir, zelje ili neki drugi sastojci.
To jе jеlo kojе sе čеsto sprеma svеžе za porodičnе gozbе i služi toplo pravo iz rеrnе uz slanе dodatkе, poput kajmaka i čvaraka, pišе CNN.
Srbija je sa svojim predstavnikom, projom, zauzela 14. poziciju od čak 50! Čuveni kukuruzni hleb iz Srbije tako je stao rame uz rame sa meksičkim tortiljama, turskim đevrecima, francuskim bagetima…
”Veština pripremanja hrane je svrstana u nematerijalnu baštinu i svi se trude da imaju što više tradicionalne hrane u ponudi. U poslednje vreme sve je više tih gastronomskih vodiča i rang-lista hrane koja podiže vidljivost turističke ponude. Tako je i u ovom slučaju, dobro je da se čuje i za proju”, napominje Miodrag Ilić, autor knjige ”Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”, prenosi Politika.