Dezinfekcija semenskog luka (arpadžika) bez upotrebe hemije

0
17399
Agrosaveti Proizvodnja arpadžika 05

Sadnja crnog ili crvenog luka se može obaviti na jesen u septembru i oktobru ili u rano proleće, tokom februara i marta, kada vremenske prilike to dozvole. U tu svrhu koristi se semenski luk-arpadžik. Pre setve, arpadžik je potrebno dezinfikovati kako bi bio zdrav, odnosno oslobođen od raznih prouzrokovača bolesti i da bi se sprečio napad štetočina. U članku se bavimo dezinfekcijom samo prirodnim preparatima koje lako možete da pripremite kod kuće.

Adama Maganic 1120x180

Arpadžik je naziv za minijaturne glavice luka (lukovice) namenjene za setvu crnog ili crvenog luka. One treba da budu zdrave, čiste i bez oštećenja. Nedelju dana pre setve, lukovice treba staviti na toplo mesto kako bi se dodatno isušile, a zatim je potrebno da se preberu, odnosno, da se odvoje suve, trule i smežurane lukovice, kao i one koje su proklijale ili koje su jako sitne, jer nisu za setvu. Naime, jako sitne lukovice imaju slabu energiju klijanja i lakše propadaju. Birajte samo one koje su oko 3 cm i veće. Kada smo to završili, vreme je za dezinfekciju.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje divljeg sirka

Slani rastvor za dezinfekciju arpadžika

Slani rastvor štiti luk od lukove muve, lukovog tripsa, nematoda i grinja. Za dezinfekciju i poboljšanje klijavosti potrebno je pripremiti litar tople vode (oko 30 stepeni) i u nju sipati 250g kuhinjske soli. Lukovice je neophodno da budu u rastvoru oko 2 sata. Nakon toga ih treba isprati nekoliko puta u čistoj mlakoj vodi.

Paradajz 1120x180

Sadnja može da se obavi odmah potom, a ukoliko niste planirali da ih sadite odmah ili vas iznenadi kiša, neophodno je da ih prosušite.

Drveni pepeo

Ova stara narodna metoda odlična je u pomaganju semenskom materijalu da se odupre napadu bolesti i štetočina. Rastvor od drvenog pepela je mnogo jači, te se lukovice u njemu drže svega desetak minuta. Rastvor se priprema tako što se u litar vode stavi 25 grama pepela (otprilike jedna puna kašika). Osim što će dezinfikovati lukovice, pepeo deluje i kao stimulator rasta.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPravilna proizvodnja rasada – saveti
Sledeći tekstSrpska proja na listi najboljih hlebova na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime