Uzgoj japanskih prepelica: Lekoviti i jaja i meso

0
137

Rade Milovanović iz Bukovca, civilno lice zaposlen u vojsci u dve kuće, bratovoj i njegovoj, kao na smotri postrojava više od 700 japanskih prepelica. Počeo je pre pet godina sa svega dvadesetak. Uvidevši  delotvornost njihovih jaja, proširio je farmu.

Adama Maganic 1120x180

Njegove japanske prepelice nose oko 300 jaja godišnje. Što znači da nose skoro svaki dan. Broj jaja je u direktnoj sprezi sa uslovima gajenja. Ako im odgovara hrana, temperatura i higijena, njihov učinak je maksimalan. Posle godinu dana nosivost opada i tada se koristi njihovo meso.

Važni uslovi za uzgoj japanskih prepelica

Kavezi u kojima obitavaju obično su višespratni. Mogu biti poluautomatski, ali i napravljeni od žice i drveta ii to  ručno. Temperatura prostorije ne sme da bude manja od 18°C mada odlično podnose i visoke temperature čak do 36°C.

Paradajz 1120x180

Optimalna temperatura za nosilje je od 20-22°C. Vlažnost vazduha bi trebala da se kreće u rasponu do 75%. Svetlost je takođe veoma bitan faktor i mora biti prilagođena uzrastu ptica. U prvih 14 dana u inkubatoru, preporučuje se osvetljenje 24 sata. Od 14-tog dana do polne zrelosti potrebno je 12-to časovno osvetljenje. A za vreme nošenja jaja treba 16-to časovno osvetljenje.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kokošaka: Fermentisana hrana tajna kvalitetnih jaja

Odrasloj prepelici je potrebno oko 2,5 cm prostora na hranilici. Tako da je standardna pojilica od 3l dovoljna je za njih 80 .  Odrasle prepelice se lako navikavaju na pojilice , te je jedna takva pojilica dovoljna za svakih 5 prepelica.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Jaja japanske prepelice traži ceo region

Nekada su, prema rečima našeg sagovornika,  ženski članovi porodice Milovanović  jaja prodavali na pijaci. Sada im mušterije dolaze na kućnu adresu, a ne retko jaja šalju u Crnu Goru, Bosnu i ceo region.

Podsetimo jaja japanske prepelice sadrže vitamine A, B1, B6, B12, C, D i E. U svom sastavu imaju gvožđe, fosfor, cink, aminokiseline i enzime. Zbog svog sastava ona su prirodni lek za mnoga oboljenja. Deci, starijim osobama, sportistima i svim osobama koje su izložene fizičkom naporu preporučuje se preventino konzumiranje jaja prepelice.

Krompir 1120x180

U odnosu na kokošije jaje, jaje japanske prepelice ima šest puta više vitamina B1, osam puta više gvožđa, a pet puta više fosfora. Jedno jaje sadrži samo 15 kalorija, a u sadržaju jednog jajeta je oko 13% belančevina i 11% masti.

PROČITAJTE I...  Maslačak u ishrani kokošaka: Jača imunitet, a pilići brže rastu

Ulaganja u pravljenje kaveza za japanske prepelice su mala, za 12 000 prepelica potrebno je samo 25 kvadratnih metara prostora.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Rade Milovanović, uzgajivač japanskih prepelica, Bukovac

Adama Forapro 1120x180

 

 

Prethodni tekstSrpska proja na listi najboljih hlebova na svetu
Sledeći tekstKako prepoznati i suzbiti poleganje rasada na vreme?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime