Stolovi i Željin – novi zaštićeni predeli izuzetnih odlika u Srbiji

0
40
Planina Stolovi
Planina Stolovi / Foto: Wikimedia.org / Autor: Marko.vl - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72901952

Odlukom Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba za zaštitu i proglašenje novih predela izuzetnik odlika (PIO), a to su Stolovi i Željin.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Stolovi i Željin predstavljaju sada prirodna dobra od velikog značaja, a svrstana su u drugu kategoriju zaštite.

Stolovi

Stolovi se nalaze u centralnom delu Srbije na teritoriji Kraljeva. Na Stolovina, u dolini Ibra, nalazi se Maglič, jedno od najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenja u našoj zemlji. Stolovi su stavljeni po zaštitu da bi se sačuvali hidrografski fenomeni, kao i hrastov i bukov pojas, sa nizom ekosistema. Poseban značaj ima prisustvo strogo zaštićenih divljih vrsta kao što su mrki medved, divokoze i vidre.

ExelGrow Adama 1120x180

Željin

Željin je planina u centralnoj Srbiji, na području grada Kraljeva i opština Aleksandrovac i Raška. Stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvala gusta hidrografska mreža, a koju čini dosta izvora, potoka i reka, te bukove i hrastove šume. PIO „Željinˮ predstavlja i „Odabrana područja za dnevne leptire u Srbijiˮ, a delovi ovog predela su i potencijalna područja „NATURA 2000“ ekološke mreže.

Planina Željin
Planina Željin /Foto: Wikimedia.org / Autor: Olja Simović – Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52439296

Ovim proglašenjem u Srbiji su površine pod zaštitom povećane za 8 posto, čime je ispunjen Akcioni plan za sprovođenje Programa Vlade i Akcioni plan za sprovođenje Programa zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. godine, saopšteno je na sajtu Vlade.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Izvor: Ekapija

PROČITAJTE I...  Proizvođači obavezni da prave hleb od brašna T-500
Prethodni tekstHiroviti paradajz: Plodovi zeleni i nikako da sazre, gde grešim?
Sledeći tekstIsplativost proizvodnje KAJSIJE u zapadnoj Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime