Isplativost proizvodnje KAJSIJE u zapadnoj Srbiji

0
542

Kajsija se u Miokovcima gaji od davnina. U početku su žitelji gajili sortu poteklu sa ovog podneblja – domaću kajsiju, da bi pred kraj 20. veka počeli da niču zasadi nekih drugih sorti. Dobri klimatski uslovi, odgovarajuća nadmorska visina, blizina reka, kvalitetna, pogodna zemlja i nemerljivo veliki trud i rad poljoprivrednika iznedrili su veliki broj prostranih voćnjaka na kojima se gaji kajsija i o kojima se brinu iskusni voćari. Sve ide na ruku proizvođačima osim cene i odsustva organizovanog otkupa. Otkupljivači rade svoj posao, ali ni približno dobro i u interesu voćara kao što bi to radila zaduga da je u selu ima.

Adama Maganic 1120x180

Selo Miokovci smešteno je na brežuljkasto-brdskom terenu, na oko 12 km od Čačka. Idilični krajolici četinarskih i listopadnih šuma, kao i prostranih voćnjaka, nalaze se na nadmorskoj visini od 270-750 metara. Ovaj kraj uživa sve blagodeti umereno-kontinentalne klime bez jakog vetra, jer je zaštićen okolnim planinama Ovčarom i Kablarom.

Specifičan klimat idealan je za voćarsku proizvodnju, pre svega za uzgoj kajsije, po kojoj je ovaj deo Srbije prepoznatljiv. Goran Radovanović ima višegodišnje iskustvo u voćarstvu, što ga je opredelilo za uzgajanje različitih voćnih vrsta. Berba kajsije je u toku i rod obećava, ali ne i cena.

MPS baneri II

U proizvodnju kajsije se stalno ulaže

Kompletna agrotehnika kao i mehanizacija i tehnike rada poboljšani su poslednjih godina, pa su tako voćari nabavljali nove traktore, frezere, tarupe, veće prikolice. U poslednje vreme selo je bogatije i za nekoliko hladnjača, koji su plod udruživanja tamošnjih voćara.

PROČITAJTE I...  Aktuelno: Grad potukao maline, voćnjake i vinograde

Naš sagovornik kaže da u godini poskupljenja ne sme da stavi na papir uloženi novac i time eventualno dođe do neke ozbiljnije računice. Do radne snage u ovom kraju sve se teže dolazi, mladi idu iz sela,a stariji ne mogu više da rade.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Stone sorte kajsija se traže za izvoz, ali pod strogo kontrolisanim uslovima i visokim standardima prilikom upotrebe tretmana, odnostno prskanja. Na žalost, naši voćari uglavnom ne ispunjavaju ove zahteve.

Subvencije se koriste

Goran kaže da redovno koristi subvencije države za sadni materijal i protivgradne mreže. Prošle godine iskrčen je zasad jabuka koji se prostirao na 3 hektara. U zavisnosti od daljih kretanja i poskupljenja cena u poljoprivredi doneće se odluka koju voćnu vrstu širiti i da li uopšte ići u ekspanziju proizvodnje.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Sagovornik: Goran Radovanović, voćar – proizvođač kajsije, selo Miokovci

Prethodni tekstStolovi i Željin – novi zaštićeni predeli izuzetnih odlika u Srbiji
Sledeći tekstRod šljive slabiji, kvalitet dobar – Otkupna cena van svake logike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime