Hiroviti paradajz: Plodovi zeleni i nikako da sazre, gde grešim?

0
2029
Agrosaveti---Paradajz---Zaklopace---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Nema povrtanjak ni bašte u kojima se ne nalazi bar jedan struk paradajza, a uz svo toplo vreme koje smo iskusili ovog leta, uzgajivači su očekivali da će im paradajz vrlo brzo sazreti. Nažalost, dešava se upravo suprotno. Zrenje se sporo odvija, skoro kao ono koje vidimo u jesen, kada su temperature dosta niže. Šta se događa?

Agil 1120x180

Prvo, odmah da vam kažemo – nije do vas. Paradajzu je potrebno šest do osam nedelja od trenutka oprašivanja do pune zrelosti ploda, a dužina zavisi od sorte koja se uzgaja i, naravno, od vremenskih uslova. Optimalna temperatura za sazrevanje paradajza je 21-24 stepena Celzijusovih. Kada temperature pređu 29-30 stepeni, proces zrenja se značajno usporava ili, čak, zaustavlja. Na ovim tempereraturama ne mogu da se proizvedu likopen i karoten, pigmenti koji su odgovorni za prebojavanje ploda u narandžastastu, crvenu ili tamniju boju. Rezultat toga je da plod može dugo da ostane u zreloj zelenoj fazi.

Ne skidajte lišće sa paradajza

Svetlosni uslovi imaju vrlo malo veze sa sazrevanjem. Plodovima paradajza nije potrebna svetlost da bi sazreli. U stvari, plodovi koji su izloženi dikretnoj sunčevoj svetlosti će se zagrejati do nivoa koji sprečava sintezu gore pomenutih pigmenata. Direktno sunce, takođe, može da dovede do opekotina na plodovima. Zato se ne preporučuje uklanjanje listova u nastojanju da plod brže sazri.

BioPlug 728x90px

Takođe, plodnost zemlje ne igra veliku ulogu u ovoj fazi, te dodavanje đubriva neće imati nikakvog efekta na ubrzavanje zrenja.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Radičeviću: Naučite iz iskustva drugih

Kako ubrzati proces zrenja

Ukoliko ne možete da sačekate, možete da uberete plodove koji pokazuju prve promene boje. Ovi plodovi u zreloj zelenoj ili kasnijoj fazi, mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi, u mraku. Zatvoreno okruženje bi bilo najbolje, jer će gas etilen, koji se oslobađa u procesu sazrevanja, stimulirati drugo plodove da sazru.

Orius 1120x1080

Ipak, moraćete malo da budete strpljivi. Ukoliko napolju ostanu visoke temperature, ovi ubrani plodovi će brže sazreti, možda i za 5 dana. Ukus ne bi trebalo mnogo da se promeni, odnosno trebalo bi da bude sličan onome kao da su sazreli u polju ili bašti. Ključno je da se uberu kada pokažu prve znake zrenja (ne ranije) i držati ih na sobnoj temperaturi. Ne treba ih hladiti u frižideru, to će potpuno da im uništi ukus.

Referenca: Cornell University – Cornell Cooperative Extension 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstAntraknoza paprike: Kako je prepoznati i zaštititi povrće
Sledeći tekstStolovi i Željin – novi zaštićeni predeli izuzetnih odlika u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime