Subotički poljoprivrednici na meti lopova

0
54
Agrosaveti---prolecna-setva---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Prema podacima subotičke policije, od početka godine sedmoro poljoprivrednika je prijavilo da su pokradeni. Uglavnom se krade nafta iz poljoprivrednih mašina, alat i pravi velika materijalna šteta.

Spyrale Adama 1120x1080

Subotički poljoprivrednici tvrde da ima mnogo više oštećenih, jer ima i onih koji nisu prijavili krađu. Po njihovoj proceni, iz traktora koji treba da izađu na njive, na crno tržište je dospelo 10-15 hiljada litara nafte.

Kako navodi poljoprivrednik Josip Vojnić za Politiku, hteo je da uvede nadzorne kamere prošle jeseni, ali su mu rekli da to ostavi za toplije vreme zbog osetljivih kablova. Postavio je reflektore, jer je čuo da se učestalo dešavaju krađe u okolini, a umesto u gradu, spavao je sam na salašu.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Ipak, i pored preduzetih mera, lopovi su uspeli da ga pokradu. Vojnić obrađuje oko 200 hektara i imao je spremljenu naftu za početak setve. Umesto na njivi, 1.500 litara nafte je završilo na nelegalnom tržištu.

Vojnić kaže da je tek na insistiranje njegovog poznanika koji ga je posetio u vreme uviđaja, policija uzela otiske, da mu je hangar sa mašinama bio obijen, što sve, zajedno sa velikom količinom nafte koja mu je odneta, govori da su lopovi znali šta i gde traže i došli pripremljeni.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva nikad gora i skuplja, da li je sastanak sa premijerkom urodio plodom?

Ivan Mandić ima salaš izvan naselja Mala Bosna gde mu žive majka i sestra, a njegovo imanje je tik uz fabriku stočne hrane koja je dobro pokrivena nadzornim kamerama. Ipak, to nije sprečilo kradljivce da uđu na njegov posed tako što su isekli žicu kojom su njive ograđene, i potom još iseku limena vrata magacina. ”Meni je celo imanje ograđeno i pod ključem, a odneli su mi oko 500 litara nafte, alata u vrednosti od hiljadu evra i načinili štetu na ogradi. Policija je izašla, načinila zapisnik i nikakvu povratnu informaciju nisam dobio”, kaže Mandić.

Nezadovoljni radom policije

Skupovi poljoprivrednika održani su i u naselju Verušić, na koji je pozvana policija, ali i u naselju Mala Bosna gde su sami ratari raspravljali o ovim učestalim krađama. Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, kaže da su ratari nezadovoljni, jer smatraju da policija ne čini dovoljno da ih zaštiti, uviđaji se ne rade temeljno pod izgovorom da je reč o istoj bandi, a da pri tome, iako ove krađe traju već više meseci, nema ni naznaka da su na tragu lopovima.

PROČITAJTE I...  Savetovanje mladih poljoprivrednika i agronoma Srbije

Izvor: Politika / Agronews

Prethodni tekstOvo je jedini način da mali poljoprivrednik opstane na selu
Sledeći tekstPreporuka prvog tretmana u strnim žitima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime