Ovo je jedini način da mali poljoprivrednik opstane na selu

0
314

Zapadna Srbija je poznata ne samo po svojim prirodnim lepotama, već i po nepreglednim zasadima maline, kupine, krompira i drugog voća i povrća. Naša emisija bila je u gostima kod porodice Bujošević gde smo mogli da vidimo kako uprkos teškim okolnostima jedno veliko gazdinstvo opstaje zahvaljujući mladima koji su sa roditeljima ostali na njemu.

Adama Maganic 1120x180

Velikih i jakih gazdinstava u Srbiji ima sve manje, pod pritiskom nesrećnih okolnosti koje vladaju u našoj poljoprivredi, domaćinstva zamiru i prodaju se zajedno sa kućom, okućnicom, mehanizacijom, stokom i svim pratećim stvarima koje poseduje seosko imanje. Mladi odlaze u gradove i ukoliko se ubrzo nešto ne promeni naša sela će ostati samo lepa uspomena, a meso, mleko, voće i povrće dobijaćemo isključivo iz uvoza.

Svestrana poljoprivredna proizvodnja jedino rešenje

Svaštarska proizvodnja u ovom trenutku je jedini način da mali proizvođač preživi na selu. Ovakav vid poslovanja, na žalost, nije izbor, već nužno nametnuto rešenje našem seljaku. Glavni izvor zarade u ovom kraju je malina, ona trenutno stoji u hladnjačama, jer je otkupna cena izuzetno niska. Ukoliko bi tamošnji malinari sada prodavali svoje voće, bili bi na gubitku od 50-100.000 evra, kaže naš sagovornik.

MPS baneri II

Inflacija i subvencije

Pomoć države stiže sa zakašnjenjem, ali u ovom trenutku i sa aktuelnim cenama, ta pomoć ne znači mnogo, jer je stopa inflacije “pojela” novac koji dolazi do seljaka u vidu podsticaja.

PROČITAJTE I...  Ratari odustaju od setve pšenice u Šumadiji?

Hrabri mladi naraštaji

Uprkos teškoj situaciji u poljoprivredi i slabim izgledima za neke radiklanije promene, oba sina Radojka Bujoševića ostala su na selu gde su formirali svoje porodice. Oni će pokušati da nastave i unaprede posao koju se njihovi roditelji započeli, ali je potrebno da država konačno pomogne našem seljaku na konkretan način.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Naš sagovornik ističe da veliki problem predstavljaju i uvoznički lobiji, koji obaraju cenu proizvoda, te da on nije mnogo optimističan po pitanju neke ozbiljnije promene u agraru.

Opširnije pogledajte u video prilogu.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Sagovornik: Radojko Bujošević, poljoprivrednik iz Arilja

Prethodni tekstSabijeno zemljište i kako popraviti stanje
Sledeći tekstSubotički poljoprivrednici na meti lopova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime