Ovo je jedini način da mali poljoprivrednik opstane na selu

0
224

Zapadna Srbija je poznata ne samo po svojim prirodnim lepotama, već i po nepreglednim zasadima maline, kupine, krompira i drugog voća i povrća. Naša emisija bila je u gostima kod porodice Bujošević gde smo mogli da vidimo kako uprkos teškim okolnostima jedno veliko gazdinstvo opstaje zahvaljujući mladima koji su sa roditeljima ostali na njemu.

Adama Asorbital 1120x180

Velikih i jakih gazdinstava u Srbiji ima sve manje, pod pritiskom nesrećnih okolnosti koje vladaju u našoj poljoprivredi, domaćinstva zamiru i prodaju se zajedno sa kućom, okućnicom, mehanizacijom, stokom i svim pratećim stvarima koje poseduje seosko imanje. Mladi odlaze u gradove i ukoliko se ubrzo nešto ne promeni naša sela će ostati samo lepa uspomena, a meso, mleko, voće i povrće dobijaćemo isključivo iz uvoza.

Svestrana poljoprivredna proizvodnja jedino rešenje

Svaštarska proizvodnja u ovom trenutku je jedini način da mali proizvođač preživi na selu. Ovakav vid poslovanja, na žalost, nije izbor, već nužno nametnuto rešenje našem seljaku. Glavni izvor zarade u ovom kraju je malina, ona trenutno stoji u hladnjačama, jer je otkupna cena izuzetno niska. Ukoliko bi tamošnji malinari sada prodavali svoje voće, bili bi na gubitku od 50-100.000 evra, kaže naš sagovornik.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Inflacija i subvencije

Pomoć države stiže sa zakašnjenjem, ali u ovom trenutku i sa aktuelnim cenama, ta pomoć ne znači mnogo, jer je stopa inflacije “pojela” novac koji dolazi do seljaka u vidu podsticaja.

PROČITAJTE I...  Život mladih na selu: Ljubav prema konjima jača od trendova

Hrabri mladi naraštaji

Uprkos teškoj situaciji u poljoprivredi i slabim izgledima za neke radiklanije promene, oba sina Radojka Bujoševića ostala su na selu gde su formirali svoje porodice. Oni će pokušati da nastave i unaprede posao koju se njihovi roditelji započeli, ali je potrebno da država konačno pomogne našem seljaku na konkretan način.

Adama Tomigan XL 1120x180

Naš sagovornik ističe da veliki problem predstavljaju i uvoznički lobiji, koji obaraju cenu proizvoda, te da on nije mnogo optimističan po pitanju neke ozbiljnije promene u agraru.

Opširnije pogledajte u video prilogu.

KWS banner 728x90

Sagovornik: Radojko Bujošević, poljoprivrednik iz Arilja

Prethodni tekstSabijeno zemljište i kako popraviti stanje
Sledeći tekstSubotički poljoprivrednici na meti lopova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime