Subvencije i nova pravila za vlasnike i zakupce njiva

0
1524
Agrosaveti - Kubota traktori 03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Vlasnike poljoprivrednih parcela koji ih izdaju u zakup, kao i one koji plaćaju najam zemljišta očekuju nova pravila, ako žele da konkurišu za subvencije.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako je nedavno najavljeno, Ministarstvo poljoprivrede će najpre uraditi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade i biti spreman za dalje procedure, odnosno izmene i dopune zakona.

Vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, kako kažu iz Vlade, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum. Resorno ministarstvo usvojilo je i novi pravilnik u ovoj oblasti, kao i tekst izjave o zakupu zemljišta.

LIBRETO 1120x180

Do ovog rešenja se došlo posle pritužbi sedam udruženja poljoprivrednika da imaju problem oko upisa zakupljenih parcela u eAgrar, a vlasnici sa njima nisu zaključili ugovore.

Oni su pokrenuli pitanje potpisivanja i overe ugovora sa zakupodavcima praktično odmah posle najava države da od početka 2024. subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, već je daju u zakup nekome drugom.

PROČITAJTE I...  Uzgajivači krava, prijavite se za bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza

Overa ugovora o zakupu zemljišta kod notara

Međutim, nekim udruženjima smetalo je što je preduslov za konkurisanje za podsticaje overa ugovora o zakupu zemljišta kod notara, što, kako kažu, do sada nije bilo nužno.

Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, kaže da su i do sada pravljeni ugovori o zakupu, ali je novina to što je najavljeno da će morati da budu overeni kod javnih beležnika, te da će to otežati postupak, neke i odbiti od zaključenja ugovora, jer će se plašiti da će im ovo doneti dodatne finansijske obaveze i duže trajanje procedure.

Prema njegovim rečima, praćenje efekata ulaganja je nužno jer država u pojedinim sektorima daje veliki novac za podsticaje, a efekti se ne primete. ”Smatramo da je dobro napraviti red jer nije korektno ni prema poljoprivrednicima koji imaju potrebne ugovore, rade pošteno i plaćaju sve dažbine. U svakom slučaju poljoprivreda bez subvencija teško može da funkcioniše, a analize i kontrole su jako važne kada se novac ulaže u agrar”, zaključuje Mihailović.

PROČITAJTE I...  Tri nove subvencije za poljoprivrednike u narednih 15 dana

Izvor: Agronews / Politika

Prethodni tekstZEOLIT u bašti: Prirodni mineral zbog koga BILJKE BUJAJU
Sledeći tekstTatula – Biljka sa dva lica, otrovna i korisna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime