ZEOLIT u bašti: Prirodni mineral zbog koga BILJKE BUJAJU

0
6932
basta kupus praziluk
Foto: Pixabay

Upotreba zeolita u organskoj proizvodnji i baštovanstvu ima samo pozitivna dejstva, smatra se organskim prema različitim standardima, a donosi niz prednosti.

Spyrale Adama 1120x1080

Zeolit je nastao jako davno, kada su vulkani izbacivali velike količine alkalnih i zemnoalkalnih metala. Hemijska reakcija vulkanskog pepela i slane vode dovela je do formiranja prirodnog zeolita. Postoji više vrsta zeolita, za različite namene. Oko 40 vrsta prirodnih zeolita dugo se koriste u poljoprivredi, cvećarstvu, građevinarstvu, hemijskoj industriji.

Što se tiče poljoprivrede i organske proizvodnje, on može da poboljša fizičko-mehaničke osobine zemljišta, da smanji kiselost zemljišta i poboljša sposobnost da zadržava vodu. Takođe, smanjuje bolesti biljaka i pospešuje njihov rast, jer može da zadrži neophodne elemente za njihov razvoj kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum.

zeolit
Foto: Wikipedia

Obično se kupuje u prahu, sitnim granulama različitih veličina.

Kako zeolit uspeva sve to da uradi?

Zeolit su vrlo stabilne čestice materije koje se odupiru izazovima prirode. Ne smetaju im visoke temperature, kao i visoki pritisci. Ne rastvaraju se u vodi i ne oksidišu u vazduhu. Budući da nisu reaktivni i temelje se na mineralima koji postoje u prirodi, nemaju štetno dejstvo na okolinu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Najzanimljivija stvar kod zeolita je njegova struktura poput kaveza i način na koji može da zarobi druge molekule u sebi. U poljoprivredi, zeolit se koristi za tretman zemlje. Ako je prethodno napunjen amonijumom, zeolit može lagano da oslobođanja azot.

PROČITAJTE I...  Neven u organskoj bašti: Predviđa vreme, štiti povrće

Može da deluje i kao moderator vode. U tom slučaju će da apsorbuje do 55 posto svoje težine i polako da ispušta vodu prema zahtevima biljke.  Ovo svojstvo zeolite može da spreči truljenje korena i ublaži cikluse suše.

Kako zeolite deluje u baštovanstvu i poljoprivredi?

Jedinstveni atributi ovog prirodnog resursa deluju poput moćnog mineralnog sunđera. Zeolit deluje poput sredstva za zaštitu zemlje i može da pomogne u zadržavanju više vode u tlu. Na primer, 100 grama zeolita može da zadrži 80 grama vode i lagano da je ispušta biljkama. Voda se upija, uvlači i sakuplja pomoću sitnih granulata zeolita, nakon toga se stapa sa zemljom i stvara prozračnost za koren biljke, što sprečava njegovo truljenje. Takođe, uočeno je da zeolite čuva hranljive materije i sporo ih oslobađa. Stoga, može da se koristi sa pojedinačnim đubrivima.

Zeolit može da se meša sa zemljom tokom faze pripreme tla. Može se koristi i u saksijama, tako što se stavi na dno, te se odvodna voda upija i vraća hranljive materije. Pored toga, može da se koristi prilikom postavljanja novog travnjaka, što će da pomogne da se travnjak bolje primi.

PROČITAJTE I...  Zeleni pesak – organsko đubrivo koje čini čuda

Ukoliko se zeolit doda u kompost može da izdvoji nitrate, sulfate i jone vodonika, što može da spreči stvaranje metana i azotnog oksida tokom procesa kompostiranja.

U poljoprivredi i hortikulturi zeolit se široko primenjuje kao nosač prihrane sa usporenim oslobađanjem i kao sredstvo koje održava tlo rastresitim. Jedinstvena karakteristika zeolita omogućava mu absorpciju makro i mikro hranljivih materija. Nema ispiranja putem oticanja vode u zemlji, a istovoreno je dovoljno lagan da koreni biljke mogu da izvuku hranljive materije nazad.

Zeolit je 100% prirodan materijal za organsko baštovanstvo i kada se kompostira sa stajskim đubrivom, postaje deo prirodnog sistema za prihranu biljaka.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstRumenačka tradicionalna pihtijada 28. januara
Sledeći tekstSubvencije i nova pravila za vlasnike i zakupce njiva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime