Tatula – Biljka sa dva lica, otrovna i korisna

0
576
D. stramonium var. tatula
Foto: Wikipedia.org / Skäpperöd - , CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7331850

Tatula je jedna od naopasnijih i najotrovnijih biljaka koja raste na našim prostorima, a istovremeno se koristi kroz vekove (u različitim zemljama) kao afrodizijak, analgetik, antiastmatik, antispazmatik, halucinogenik, narkotik. Kroz ljudsku istoriju, malo je biljaka koje su izazvale toliko interesovanja kao tatula. Danas se koristi u farmaceutskoj industriji.

Spyrale Adama 1120x1080

Za tatulu se ne zna tačno odakle potiče, neku kažu sa Bliskog Istoka, ali da joj je domovina jug Rusije. Rasprostranjena je u Evropi i Severnoj Americi. Indijanci su je koristi u magijske svrhe. Lekari Perua su pripremali lekove u analgetičke i narkotičke svrhe. U savremenom Meksiku se još uvek koristi, a u Kolumbiji ima važnu ulogu u šamanskim ritualima. U indiji je tatula posvećena bogu Šivi, dok se u Kini smatra svetom biljkom.

Tatula se u prirodi se može naći i kao samonikla i kao gajena biljka. To je jednogodišnja zeljasta biljka, krupna, razgranata, koja raste do 2m visine i daje lepe, krupne i dekorativne bele cvetove. Plod je čaura, veličine oraha, bodljikava koja puca kada sazri. Unutar čaure se nalaze semenke crne boje.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Samoniklo raste kao korovska biljka na zapuštenim zemljištima i đubrištima koja su bogata azotom. Tatula cveta celog leta, ali neka vas ne zavaraju lepi cvetovi, jer je cela otrovna. Može se prepoznati i po neprijatnom mirisu. Posebno je opasna, jer raste i u gradskim sredinama.

PROČITAJTE I...  Bela rada – Puno daje, a ne traži ništa zauzvrat

Tatula sadrži eterično ulje, atropin, skopolamin, hiosciamin, hioscin, stramonin, datirin, tanin, sluz, gume, gorke materije, nikotin. U semenu ima alkaloida, masnog ulja, proteina i dr.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U medicni posebno koristi za širenje bronhija kod astmatičara, ublažavanja bolova u želucu i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Ali to proizvodi isključivo farmaceutska industrija, ne narodna medicina.

Šta se kod tatule koristi kao droga

List (folium) – se sakuplja pre ili u toku cvetanja. List se suši na promaji ili u sušarama na 60 C, zatim se secka i kao takav se stavlja u promet. List je pod prstima hartijast, lako lomljiv. Bez mirisa je i gorak. Od 8 kg sirovog lišća dobije se 1 kg suvog lišća, pravilnim sušenjem. List sadrži 0,5 % alkaloida. List se čuva u dobro zatvorenim posudama, zaštićen od svetlosti. List u sebi sadrži 0,5 % alkaloida i to: hiosciamin, atropin i skopolamin. Droga se koristi kao sredstvo za izradu preparata u farmaciji.

Seme (semen) – se sakuplja potpuno zrelo. Kada je celo nema mirisa, a kada se sažvaće ima neprijatan miris i gorak ukus. Seme sadrži nešto manje od 0,5 % alkaloida.

PROČITAJTE I...  Korijander: Široka primena, a lako se gaji
Datura stramonium caura sa semenom
Foto: Wikipedia.org / Agnieszka Kwiecień (Nova) – CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2575575

Kako se gaji tatula

Tatula može i da se gaji, ali naglašavamo da je cela biljka otrovna. Otrovni su svi delovi biljke – i cvet, i list, i seme, i koren. A, gaji se vrlo lako, jer sama sebe razmnožava.

Obavezno se gaji u plodoredu, a najbolje rezultate daje na poroznim, umereno vlažnim zemljištima koja su bogata azotom. Svi predusevi đubrene okopavine su dobri predusevi. Pre oranja treba uneti 30 t/ha stajnjaka, zatim orati na 40 cm, po oranju rasturiti mineralno đubrivo NPK i to: 30 kg/ha N, 50 kg/ha P i 60 kg/ha K.

Setva – razmnožava se isključivo generativno, direktnom setvom semena na njive
Direktna setva semena na njive obavlja se početkom maja u redove. Seje se u redove 70 cm, na 2 cm dubine sa 5-7 kg/ha semena.

Mere nege – od mera nege primenjuju se: proređivanje, okopavanje, prihranjivanje, kultiviranje. Prvo okopavanje vrši se u fazi 3-4 stalna lista, kada se i proređuje na 30-40 cm u redu. Drugo okopavanje vrši se 3-4 nedelje kasnije, kada se i prihranjuje sa 30 kg/ha N.

PROČITAJTE I...  LISTOVI VINOVE LOZE: Zašto treba da ih uključimo u ishranu?

Žetva – Lišće se skuplja pre i u toku cvetanja. Žanje se na 15 cm iznad površine zemlje, skida se seme i lišće. I jedno i drugo se prvo suši na 40 C, a kasnije na 60 C.

Ukoliko su sve agrotehničke mere pravilno urađene može dati sledeće prinose: 1000 kg/ha suvog lišća i 800 kg/ha semena.Rok trajanja ovih droga je do 1 godine.

Upozorenje

Cela biljka je otrovna. Sadrži otrovne alkaloide atropin, hioscin-skopalmin, hiosciamin. Mnogobrojni su simptomi trovanja, između ostalih: konfuzija, uznemirenost, vrtoglavica, posrtanje, halucinacije, ubrzani srčani puls, gubitak pamćenja, mučnina, širenje zenica oka, nerazumljiv govor, povišena telesna temperatura, žeđ, nesvestica, nekontrolisano mokrenje.

Izvori: Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, Vladica Gavrilović, RTS

Prethodni tekstSubvencije i nova pravila za vlasnike i zakupce njiva
Sledeći tekstPlan države: Uvećanje subvencija u poljoprivredi za 10 odsto svake godine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime