Traktori iz subvencija: Da li je Ministarstvo nasamarilo poljoprivrednike?

0
1199
poljoprivredna mehanizacija
Foto: Vertigo produkcija

U okviru državnog projekta, u kojem Ministarstvo poljoprivrede posredstvom Svetske banke subvencioniše oko 200 traktora, a uz podršku Asocijacije malinara – poljoprivrednicima iz Ivanjice je podeljeno svega 12 traktora.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Projekat subvencionisanja traktora je podrazumevao da poljoprivrednici dobiju 50 odsto subvencije od ukupne vrednosti investicije, 40 odsto da finansiraju iz svog kredita, a samo 10 posto je njihovo učešče.

Kako navodi Nova, voćari i povrtari su izrazili sumnju da se Ministarstvo poljoprivrede služi njihovim novcem, jer su na računu Ministarstva legla sredstva od Svetske banke za traktore i priključne mašine.

Magnetic 1120x185px

Projekat je započet prošle godine. Prva lista je izašla u avgustu, a konačna u septembru. Kako navodi sagovornik Nove, rešenje od Ministarstva je stiglo u novembru 2021. sa rokom od 40 dana da nađe banku da bi uzeo kredit. Nakon toga, dobio je rešenje/poziv da dođe u salu Doma kulture u Ivanjici kada mu je uručen dokument sa potpuno istim sadržajem.

”Odmah nam ništa nije bilo jasno. Nas tridesetak smo bili na tom sastanku i naša reakcija je bila da resorno Ministarstvo traži vreme služeći se našim parama“, navodi on. Nakon toga, ponovo su bile dve predstavnice Ministarstva poljoprivrede u Ivanjici, koje su bile korektne, ali su im rekle da se proces zakomplikovao.

ExelGrow Adama 1120x180

Subvencije ispadoše manje od predviđenog

Kako dalje navodi sagovornik Nove, poljoprivrednici su odabrali traktore i priključke za njih, a cena mehanizacije je, u međuvremenu, porasla za oko 30 posto. ”Mi smo traktore i dobavljače izabrali. Imamo predračune. Minimalana vrednost investicije je bila 20.000, a maksimalna 50.000 evra. To praktično znači da ako je nekog koštalo 25.000 evra, sada staje od 30 do 35.000 i sada nećemo dobiti 50% bespovratnih sredstava već mnogo manje. To ide na naš teret. Ponovo sam u ponedeljak zvao Ministarstvo, kao i pre 15 dana, ali još uvek nije pušten novac. U Ivanjci su krajem marta podelili 12 traktora, što je bio marketinški trik, pred izbore “, tvrdi on.

PROČITAJTE I...  TAFE u potrazi za kooperantima širom zemlje

Problemi se nižu

To nije jedini problem.“Konkretno meni stoji u banci oko 14.000 evra na šta plaćam kamatu, a mehanizaciju nisam dobio“, objasnio je sagovornik Nove. On kaže da je prodao sopstveni traktor da bi dao učešće i nabavio novu mašinu. Radovi su počeli, a on nema uslova da ih obavlja. Stalno zove Ministarstvo poljoprivrede i dobija odgovor „kada bude – biće“.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Na pitanje Nove.rs, zašto neće da se predstave imenom i prezimenom, poljoprivrednici kažu da ne žele da budu na „crnoj listi“. Kako kažu za ovaj portal, u strahu su da neće moći da učestvuju u nekom narednom projektu, a plaše se i da će izostati subvencije koje raspisuje lokalna samouprava.

Izvor: Nova – Ljubica Sokić

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstNedeljni pregled: Cena teladi SM rase dostigla 700 din/kg u Kraljevu
Sledeći tekstOd rekordera u proizvodnji mleka do tova bikova: Ne živi se od praznih obećanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime