Nedeljni pregled: Cena teladi SM rase dostigla 700 din/kg u Kraljevu

0
2112
krava tele stala
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Na stočnoj pijaci u Kraljevu dominantna cena teladi SM rase dostigla je iznos od 700 din/kg; Jagnjad su bila skuplja na stočnim pijacama u Vranju, Smederevu, Somboru i Obrenovcu. Nastavljen je trend rasta cena prasadi i tovnih svinja na otkupnim i prodajnim mestima u Srbiji. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Prodajna cena teladi SM rase dostigla je novi rekord na stočnoj pijaci u Kraljevu. Prvo je bila 600 din/kg, pa 620 din/kg, da bi poslednje zabeležena cena koju kupci moraju da izdvoje bila 700 din/kg. Ponuda ove kategorije goveda bila je dosta slaba kao i prethodnih nedelja. Pored njih skuplji su bili još tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg i krave za klanje čija je dominantna cena iznosila čitavih 240 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih bikova SM i HF rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je protekle sedmice u klanicama na području Beograda. Za otkupljena grla SM rase klaničari su plaćali 315 din/kg, a za grla HF rase 305 din/kg. U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma. Dominirao je iznos od 310 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Otkupna cena tovne junadi SM rase telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području južno-bačkog regiona, pošto je dominantna cena iznosila 330 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je pad prodajne cene priplodnih krava SM rase. Kupci su trebali najčeše da izdvoje 170.000 dinara po grlu. U prodaji je bilo nekoliko grla.

Klaničari sa područja južnobanatskog regiona protekle su sedmice podigli otkupnu cenu tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, pa je dominirao iznos od 330 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan. Prema izveštaju reportera STIPS iz Vranja i u klanicama na teritoriji pčinjskog regiona protekle je sedmice otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma bila viša, jer je dominirao iznos od 360 din/kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do rasta dominantne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 480 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupne cene tovnih bikova skočile, a cene teladi u padu

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

U klanicama na teritoriji jablaničkog regiona došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto su odgajivači za otkupljena grla dobijali 360 din/kg protekle sedmice. Ova kategorija prasadi bila je skuplja i na stočnoj pijaci u Leskovcu, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg. Obim ponude i prodaje bili su dobri.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su u periodu od 11. do 17. aprila dobijali 350, a za tovljenike 185 din/kg.

Dominantna cena prasadi obe kategorije je bila izjednačena protekle nedelje na pijaci žive stoke u Loznici, pošto su se i grla telesne mase do 15 kilograma i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma mogla pazariti za 400 din/kg. Skuplje su, takođe, bile i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 160 din/kg. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i u klanicama na ovom području je dostigla iznos od 400 din/kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu. Za ovu kategoriju prasadi, najčešće je trebalo izdvojiti 330 din/kg. Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je i u klanicama na području južnobanatskog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su dobijali 400 din/kg, a za tovne svinje 195 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cene jagnjadi u porastu u klanicama Severnobačkog regiona

Obe kategorije prasadi bile su skuplje i na pijaci žive stoke u Obrenovcu. Za grla telesne mase do 15 kilograma trebalo je izdvojiti 400 din/kg, a za grla težine od 16 do 25 kilograma 350 din/kg.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Vranju. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 360 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena jaradi, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Smederevu, pošto je protekle sedmice dominirao iznos od 380 din/kg. Pored jagnjadi mogli su se pazariti šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg i ovce kod kojih je dominirao iznos od 170 din/ kg.

Dominantna cena jagnjadi dostigla je iznos od 450 din/kg, a jaradi 350 din/kg na pijaci žive stoke u Somboru, što je rekordna cena od početka godine. Na pijaci žive stoke u Obrenovcu evidentirana je slaba ponuda jagnjadi, ali je cena bila viša u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 400 din/kg. Pored jagnjadi mogli su se pazariti dviske, šilježad i ovce ali su cene ovih kategogorija ovaca ostale nepromenjene. Pad otkupne cene ovaca zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području nišavskog regiona, jer je dominantna cena iznosila 150 din/kg.

Dominantna otkupna cena jagnjadi bila je protekle sedmice 350 din/kg u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Za otkupljene ovce klaničari su plaćali 160 din/kg. Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležena je prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 360 din/kg, jarad čija je dominantna cena iznosila 200 din/kg, dviske koje su se najčešće mogle pazarit za 200 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 120 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene tovnih bikova SM rase preko 500 kg u porastu na više otkupnih mesta

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je rast prodajnih cena sojine sačme na dominantnih 125 din/kg, suncokretove sačme na 68 din/kg i stočnog brašna na 32 din/kg. Na pijaci u Čačku došlo je do pada cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma, pošto je dominirao iznos od 46 din/kg. Pored pšenice mogli su se pazariti još i kukuruz okrunjen prirodno sušen i stočni ječam upakovani u džakove od 50 kilograma po dominantnoj ceni od 45 din/kg za oba poljoprivredna proizvoda.

Reporter STIPS iz Beograda zabeležio je protekle sedmice pad dominantne cene pšenice u rinfuzu u silosima na području ovog grada. Na gazdinstvima u okolini Loznice evidentiran je rast prodajne cene lucerkinog sena u balama, pošto je u sedmici za nama dominirao iznos od 38 din/kg. Na pijaci u ovom gradu je dominantna cena lucerkinog sena u balama dostigla iznos od 40 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na pretdhodni period.

Pšenica upakovana u džakove od 50 kilograma bila je skuplja protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Niša. Dominirala je cena od 40 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Niša došlo je do rasta cene kukuruza okrunjenig upakovanog u džakove na dominantnih 34 din/kg.

Kukuruz i pšenica bili su skuplji u odnosu na prvu sedmicu aprila na pijaci u Pančevu, pošto je dominantna cena kukuruza iznosila 33 din/kg, a pšenice 35.70 din/kd. Rast cene lucerkinog sena u balama zabeležena je protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominirao je iznos od 22 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstVlada Srbije odobrila ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja
Sledeći tekstTraktori iz subvencija: Da li je Ministarstvo nasamarilo poljoprivrednike?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime