Od rekordera u proizvodnji mleka do tova bikova: Ne živi se od praznih obećanja

0
503

Radne navike se stiču od malih nogu, a ukoliko su vam ih preneli vaši preci, koji su u svoj posao utkali ljubav i sve znanje, to je dovoljna motivacija da nastavite njihovim stopama – priča nam 68-ogodišnji Franja Parčetić, čija porodica je jedna od najstarijih koja je nastanila salaše u Gradini, nadomak Sombora. Poljoprivreda mu, kaže, nije bila nametnuta, on je još kao 12-estogodišnjak znao da će mu to biti životni poziv.

Agil 1120x180

Nije bilo lako ni u doba Titove Jugoslavije

Iako je otišao u zasluženu penziju, rado uskače kao ispomoć svom sinu nasledniku, Josipu. Prisećajući se svojih početaka, kaže da stočarima nije bilo lako ni u doba Titove Jugoslavije, ali je tržište ipak bilo uređenije, a važila su i stroža pravila u pogledu kontrole kvaliteta. Sa ponosom ističe da je 80-tih godina poneo i titulu rekordera u proizvodnji mleka, a potražnja za njihovim domaćim kravljim sirom je godinama bila velika.

Danas su tu proizvodnju sveli na minimum, jer joj se, uz ostale obaveze, ne mogu maksimalno posvetiti, a bez, stopostotne predanosti, kako ističe Parčetić, ne mogu da se očekuju ni valjani rezultati. Tužno je, dodaje Franja, što danas u štali imaju svega četiri muzne krave, a ni njih ne planiraju da zadrže, jer njegovu suprugu i njega polako izdaje snaga, a u selu je sve teže naći radnu snagu.

BioPlug 728x90px

Kako kaže, ne mali broj mlađih meštana Gradine se radije odlučio za to da svoju egzistenciju obezbeđuje radeći u inostranstvu, umesto da unapređuju nasleđena gazdinstva od svojih predaka.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“

Nijedna politička garnitura nije bila naklonjena paorima

Raduje ga činjenica što se njegov sin Josip nije odlučio za odlaskom, te je sa porodicom, ostao u rodnoj Gradini, i bori se za opstanak njihovog salaša.Voleo bi kada bi se i država blagonaklonije odnosila prema domaćim paorima, i kada bi se, kako ističe Franja, više mešala u svoj posao. Ne krije nezadovoljstvo i ogorčenje nekim njenim potezima.

Orius 1120x1080

Decenijama unazad se odnos političara prema domaćem seljaku nije menjao, bio je maćehinski, oštar je u svojim komentarima Parčetić. Kako kaže, koja god politička garnitura da je bila do sada na vlasti, svi su bili puni praznih obećanja o boljoj budućnosti za domaće paore, a samo poneka su, i to delimično, bila i ispunjena.

Od obećanja se ne živi

Porodica Parčetić od obećanja nije nikada živela, niti se mnogo oslanjala na njih. Samo vrednim radom, znanjem i snalaženjem, uspeli su tolike godine da se održe na tržištu. Bavili su se i uzgojem svinja, proizvodnjom mleka, a danas je njihovo gazdinstvo prepoznatljivo po kvalitetnim bikovima, koji su glavni izvor prihoda za tu osmočlanu porodicu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako je, na kraju našeg razgovora, istakao ovaj uzorni domaćin, uprkos sve lošijoj situaciji u domaćem stočarstvu, oni će nastaviti da se bore, kako bi sačuvali imanje koje su decenijama gradile starije generacije porodice Parčetić.

PROČITAJTE I...  Neodustajanje od porodične proizvodnje u Žitištu

Sagovornik: Franja Parčetić, poljoprivrednik iz Gradine

Prethodni tekstTraktori iz subvencija: Da li je Ministarstvo nasamarilo poljoprivrednike?
Sledeći tekstKako zaštititi voćarske kulture od posledica prolećnog mraza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime