Treći dan protesta poljoprivrednika: Blokade mostova i važnih saobraćajnica

0
84
protest poljoprivrednika 2023
Foto: Dejan Trajković

Širom Srbije i danas su nastavljeni protesti nezadovoljnih ratara i stočara iz desetak Udruženja poljoprivrednika. Treći dan zaredom, u više gradova Centralne Srbije i Vojvodine, mehanizacijom su blokirane pojedine saobraćajnice, a budući da ih niko od nadležnih iz Vlade Srbije nije kontaktirao, ostaće na ulicama do ispunjenja zahteva. Proizvođači mleka iz Mačve, koji su, uprkos kišovitom i hladnom vremenu, noć proveli na blokadama, u izjavi za portal Agrosaveti poručuju da će u toku dana radikalizovati proteste, i da niko od njih neće učestvovati u razgovorima u Predsedništvu, koji su najavljeni za danas.

Adama Sultan 1120x180

Umesto da prosipaju mleko, mačvanski proizvođači žele da ga doniraju napuštenoj deci

Dvojici mačvanskih proizvođača, Milanu Pajiću iz Badovinaca i Slobodanu Brkiću iz sela Glušci, mlekara, koja je godinama otkupljivala mleko sa njihovih farmi, otkazala je otkup mleka, te su im laktofrizi puni mleka. Umesto da ga prosipaju, oni apeluju na vlasnike mlekara da im se jave, i da besplatno preuzmu sve količine njihovog mleka, jer sve viškove žele da doniraju ustanovama sa napuštenom decom. Kako su nam rekli u telefonskoj izjavi, kada već propadaju, žele da to bude časno, dostojanstveno i humano.

PROČITAJTE I...  Ima protesta, nema protesta, ima protesta, nema protesta... ima protesta?

U Banatu na blokadama policijske patrole

Njihove kolege iz banatskih Udruženja, kažu da je noć protekla mirno, ali da su primetili veliki broj policijskih patrola. Dejan Trajković, iz Asocijacije poljoprivrednika Srbije, koji ima farmu u Skorenovcu i vodi brigu o 300 grla krava, kaže da su banatski stočari i ratari izrevoltirani činjenicom da im se niko od nadležnih nije obratio i za danas najavljuju blokadu dva mosta.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Blokirano jedino isključenje sa autoputa ka Istočnoj Srbiji

Ne odustaju ni poljoprivrednici Braničevskog okruga. Kako nam je rekao Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca, oni su od jutros radikalizovali proteste blokadom jedinog isključenja sa autoputa koje vodi ka Istočnoj Srbiji, i čekaju odgovor iz Vlade Srbije.

Radoslav Adamović, ratar iz Krčedina i predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrede, kaže da su vojvođanski poljoprivrednici noć proveli na blokadama, uprkos olujnom nevremenu, i da su jutros odlučili, da će, osim krajnje desne trake saobraćajnice ispred Novosadskog sajma, na kojem u subotu treba da se otvori 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, blokirati i druge frekventnije saobraćajnice u gradu.

BioPlug 728x90px

U ovom trenutku, poljoprivrednici su blokirali Sentandrejski most u Novom Sadu, a blokada će trajati narednih dva sata. Kako nam je potvrđeno, na svakoj blokadi ili zbornom mestu zasebno će svaka grupa koja protestuje doneti odluku kako će radikalizacija izgledati.

PROČITAJTE I...  SPAS: Panika je među proizvođačima tovljenika

Da podsetimo, predstavnici sedam poljoprivrednih Udruženja su nakon prekida pregovora u ponedeljak imali samo ponudu da pregovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali su to odbili i zahtevaju da imaju razgovore sa Vladom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPored paradajza NIKADA ne treba saditi ove biljke
Sledeći tekstJedan deo poljoprivrednika postigao dogovor sa Vučićem, drugi i dalje na ulicama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime