Poljoprivrednici i dalje na ulicama, pojačava se protest

0
156
protest poljoprivrednika novi sad 2
Foto protesta u maju 2023: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poljoprivrednici protestuju već nedelju dana, a protest se radikalizuje jačim blokadama. Da li se naziru rešenja?

Adama Maganic 1120x180

Kako poljoprivrednici tvrde, blokade su organizovane u više od 20 mesta u Vojvodini. U okolini Novog Sada, blokiram je bio put za Bačku Palanku kod Čelareva, kao i put od Bačke Palanke do Bača.

Sedam dana je blokirana Rafinerija nafte u Novom Sadu. Juče popodne je održana i jednočastovna protesna vožnja u centru grada. Blokirani su bili prilazi auto-putu u Novom Sadu, kao i dva izlaza na auto-put Subotica – jug i Žednik. Subotički poljoprivrednici protestnom vožnjom traktora povremeno su blokirali saobraćaj na zapadnoj obilaznici oko Novog Sada.

MPS baneri II

Šta kaže resorno ministarstvo za dizel?

Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice kaže da poljoprivrednici, jednostavno, nemaju novca za gorivo i da su u subotu dobili odgovor Ministarstva poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je potvrdilo da su u pravu i da će dobiti potpunu akcizu na gorivo, samo putem reflakcije. Međutim, kako sam kaže, to nije dogovor, već se traži da svaki poljoprivrednik može da dobije gorivo na pumpi bez akcize, a sa uračunatim PDV-om.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako piše Agroklub, u odgovoru koji je potpisala ministarka Jelena Tanasković, navodi se da na zahtev poljoprivrednika o uređenju tržišta robnim berzama ne postoji mogućnost donošenja zakona do formiranja Narodne skupštine, s obzirom da je Vlada tehnička.

PROČITAJTE I...  Danas počinje protest poljoprivrednika i blokada puteva

Ima li država sluha za zahteve poljoprivrednika?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da poljoprivrednici u svojim zahtevima traže i neke stvari koje nije moguće ispuniti, navodi RTV.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

„Ima ih mnogo (protesta) u ovom trenutku. Nisu mene ni pitali, niti su meni slali zahteve. Ovo što sam video, oko plavog dizela i refakcije, postoje stvari koje su apsolutno nemoguće“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Loznici kako će biti završen protest poljoprivrednika. Protest poljoprivrednika biće završen kao i svaki drugi, rekao je Vučić.

Kako je predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio za Betu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao medijima da „poljoprivrednici imaju više novca nego pre 10 godina i da je to što traže besmisleno“.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Rekao je da je naš protest politički i da nama nije dovoljno što je u Srbiji najjeftinije gorivo u odnosu na okolne zemlje. Građanima je poručio da kada poljoprivrednici štrajkuju, oni traže novac građana koji, umesto da završi za izgradnju bolnice ili dobrog puta ispred njihovih kuća, završiće u našim džepovima“, naveo je Matković.

PROČITAJTE I...  Bački ratari: Ni subvencije od 500 evra/ha nas neće spasiti, ako cena pšenice bude niža od 20 dinara

Dodao je da su poljoprivrednici optuženi da proteste organizuju zbog predstojećih izbora. „Smešno je da on okreće narod protiv nas, dok mi i dalje samo tražimo ono što je dogovoreno i potpisano u maju“, kazao je Matković.

Adama Forapro 1120x180

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova, Crvenke, Čeneja, Kisača, Perleza, Stepanovićeva.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Takođe, poljoprivrednici iz Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca, Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Izvor: RTS, Beta, Danas, RTV

Prethodni tekstHrana iz bašte tokom cele zime – Da li znate šta je BROSKVA?
Sledeći tekstUdružena sadnja: Ren i ozima pšenica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime