Ujedinjeni poljoprivrednici sutra na sastanku sa premijerkom

0
79
Agrosaveti - Proizvodnja mleka u selu Nemenikuće 06
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Udruženjima „Stig“, „Naše mleko“,“Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“, „Poljoprivredni proizvođači Subotice“, „Savez poljoprivrednika Banata“, „Za opstanak stočara Zapadne Srbije“ i „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ stigao je poziv iz Ministarstva poljoprivrede na sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom finansije Sinišom Malim i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Adama Sultan 1120x180

Sastanak će se održati u ponedeljak, 8. maja sa početkom u 8 časova u prostorijama Vlade Republike, prenosi Agroprotal.

Poljoprivrednici okupljeni u gore navedenim udruženjima su poslali 5. maja resornom ministarstvu svoje zahteve. Oni traže da se formira najniža otkupna cena sirovog mleka za celu Srbiju, odnosno da se formira zaštićena cena koja će minimalno da bude 78 dinara bez PDV-a, a da premija za mleko minimalno iznosi 20 dinara po litru. Takođe, zahtevaju da regres za mlečne krave iznosi 40.000 dinara po kravi.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

U njihovom zahtevu se traži regulacija uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Što se tiče ratarskih kultura, poljoprivrednici zahtevaju da se referentna cena izjednači sa robnim berzama Budimpešta i Pariz. Takođe, traže da subvencije po hektaru budu minimalno 35.000 dinara i to za sve prijavljene površine, odnosno da se ukine ograničenje do 20 hektara. Zahteva se i dizel gorivo za sve obradive površine bez akcize sa pdv-om i to 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

BioPlug 728x90px

Zadnji zahtev poljoprivrednika je da se ukine naknada za odvodnjavanje, odnosno, da se reši kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina.

PROČITAJTE I...  ProCredit banka - subvencionisani agro krediti u 2018. godini

U svom zahtevu poljoprivrednici su tražili od resornog ministarstva da se odazove do 12. maja ili će organizovati proteste na teritoriji cele Srbije od 16. maja. Ministarstvo poljoprivrede se odazvalo na vreme, a ostaje da vidimo šta će biti dogovoreno na sutrašnjem sastanku.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstFormula za uspeh DOKTORA za KROMPIR
Sledeći tekstSetva i đubrenje HELJDE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime