Danas počinje protest poljoprivrednika i blokada puteva

0
142
traktor put protest
Ilustracija / Foto: Pixabay

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije najavila su za danas, 13. novembra proteste poljoprivrednika od jutarnjih sati na celoj teritoriji Srbije jer su, kako je navedeno, „dovedeni na rub egzistencije i već padaju sa litice“.

Agil 1120x180

Poljoprivrednik Mirko Gabrić rekao je za agenciju Beta da okupljanje počinje u 11 sati, a da protest počinje u 13 sati, kao i da je u planu blokada puta između Starog Žednika i Subotice.

Kako je najavljeno, paori će sat vremena blokirati put, a pola sata propuštati vozila, dok će kola Hitne pomoći i policije imati slobodan prolaz.

BioPlug 728x90px

„Seljaci u ovoj zemlji su generacijama unazad čuvari socijalnog mira. Sve što se traži, traži se po uzoru na razvijene zemlje koje ni blizu nemaju agrarni potencijal kao Srbija a daleko su ispred nas“,  navodi se u saopštenju poljoprivrednika.

Dodaje se da smatraju da je selo ponižavano i unazađivano generacijama unazad, kao i da ne trže ništa osim da mogu da žive od svog rada, po principu, „radi više, imaćeš više“.

Orius 1120x1080

„Mi nemamo nikakve političke ambicije. Političari nek se bore za vlast, mi se borimo za opstanak i bolje sutra. Jednostavno nemamo kud u dobroj proizvodnoj godini mi smo saterani uza zid dugovima. Ukazivali smo na to više od godinu i po dana. Sluha od nedavno još i ima ali najminimalnijeg i nedovoljnog. Obradivo poljoprivredno zemljište je resurs koji se nalazi u privatnom posedu državljana Srbije i to moramo sačuvati“, istakli su u saopštenju.

PROČITAJTE I...  Treći dan protesta: Poljoprivrednici ljuti nakon pregovora

Uoči najavljenih protesta širom zemlje, poljoprivrednici su pre svega od građana Srbije zatražili razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze, a od institucija korektan odnos.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zahtevi poljoprivrednika

Zahtevi poljoprivrednika su:

– Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta;
– Premija za mleko 19 dinara po litri;
– Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
– Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
– Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;
– Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;
– Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
– Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu;
– Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Protest su najavile Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

PROČITAJTE I...  Protest u Šapcu: Litre mleka prosipano u kanalizaciju (video)

Izvor: EKapija / Beta / N1

Prethodni tekstImate plastenik? Ove radove obavezno sprovedite tokom jeseni i zime
Sledeći tekstAktuelna zaštita borovnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime