Umesto azotnih đubriva država nudi kredit poljoprivrednicima

0
765
mineralno djubrivo 2
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sklopljen je aranžman sa 10 poslovnih banaka za kupovinu azotnog đubriva. U pitanju su kratkoročni krediti do 3 godine, sa grejs periodom do godinu dana. Država plaća celokupnu kamatu.

Adama Asorbital 1120x180

Glavna tema u poljoprivredi širom sveta su cene mineralnih đubriva. Poseban fokus je na azotnim đubrivima. Svi strahuju od loših prinosa, jer su proizvođači đubriva smanjili proizvodnju zbog visoke cene gasa. To je dovelo do nestašice i velikog skoka cena.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da u Srbiji ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice, a da naredne nedelje stiže još 70.000 tona uree. To bi trebalo da bude dovoljno i za kukuruz.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako prenosi Tanjug, on je istakao da je stupila na snagu mera državne pomoći za nabavku mineralnih đubriva u vidu povoljnih kratkoročnih kredita kod 10 banaka, sa grejs periodom do godinu dana, gde država finansira svu kamatu.

„Tako vas tona đubriva koja košta 920 evra, kada uzmete ovaj kredit i ako kupujete za gotovinu, košta 850 evra. To znači da oko 70 evra po toni plaća država.

Adama Tomigan XL 1120x180

Treća mera pomoći države je da će u narednih pola godine uvoz azotnih đubriva biti bez carine, odnosno biće ukinuta carina od 10% za nabavku azotnih đubriva iz arapskih i dalekoistočnih zemalja. Kako Nedimović navodi, u Konstanci i u baltičkim lukama pre 3-4 dana cena uree je bila 620-630 dolara po toni.

PROČITAJTE I...  Za malinare iz Užica besplatno azotno đubrivo

Poljoprivrednici nisu tražili kredit, već azotno đubrivo

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” Nedeljko Savić izjavio je juče da su od ministra poljoprivrede  Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno đubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

KWS banner 728x90

On je najavio dalje razgovore o organizovanju protesta koji je započet u decembru, pa odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se đubrivo obezbedi po normalnim cenama.

Postavlja se pitanje, kaže Savić, ko zarađuje toliko na ceni mineralnih đubriva, ako je, kako Nedimović navodi, cena uree bila pre tri-četiri dana 620-630 dolara po toni u Konstanci i baltičkim lukama, ako se zna da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

pylon galenika jan 023

On je istakao da je đubrivo neophodno 1. februara za prihranu pšenice, a da pregovori sa državom traju još od decembra. Ukoliko se u ovom delu zime pšenica ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda slažu se i stručnjaci.

PROČITAJTE I...  Lov u mutnom: Česte zloupotrebe za dobijanje poljoprivrednih subvencija

Izvori: Tanjug/ Beta

4 delta pasat
Prethodni tekstHibrid KUKURUZA iz FAO 440 koji donosi DOBRE PRINOSE u STRESNIM uslovima
Sledeći tekstOtkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime